Danska šalje vojnike u EUFOR

“Danska će dati svoj helikopterski medicinski doprinos vojnoj operaciji EU Althea u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je. 

Odluka o slanju danskog doprinosa zasnovana je na hitnom zahtjevu operativnog štaba za operaciju EU Althea, koji je zatražio helikopterske ljekare za operaciju do kraja 2022. godine.

Očekuje se da će raspoređivanje trajati od sredine oktobra do sredine decembra 2022. Uz doprinos, Danska će po prvi put biti dio vojne operacije EU, ističe se u objavi Ministarstva odbrane te zemlje.

“Secesionističke tendencije u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i dalje stvaraju napetu situaciju. To sam i sam osjetio kada sam u proljeće posjetio zemlju. Danska ima jasan interes da tenzije ne eskaliraju, a taj cilj podržava operaciju Althea. Vlada kontinuirano istražuje mogućnost daljeg doprinosa EU, kako bi Danska mogla u još većoj mjeri preuzeti odgovornost u našim međunarodnim obavezujućim zajednicama”, rekao je ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod.

Portal Istraga.ba na svom je Twitteru prva prenijela je najavu Danske da će se uključiti u EUFOR.

 

“Danska ima historijsku priliku da doprinese sposobnostima vojnim operacijama EU nakon ukidanja rezervi EU za odbranu. Sada to činimo po prvi put sa malim helikopterskim medicinskim doprinosom u operaciji EU Althea u Bosni i Hercegovini. EU je poslala zahtjev za upravo ovaj doprinos i stoga je važan signal da smo i mi spremni da preuzmemo odgovornost u EU i da Danska može brzo krenuti kada se ukaže hitna potreba”, rekao  je Morten Bødskov, ministar odbrane Danske.

On je najavio i da će Ministarstvo “nastaviti istraživati dalje mogućnosti za danski doprinos vojnim misijama i operacijama EU”.