Diplomatski izvori za Danas: Vučić ima jedan dan, ne uspije li puštaju ga niz vodu

Evropska unija vrši pritisak da Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije ne odlaže uvođenje sankcija Rusiji. Istina je, dakle, spremni su da idu na uvođenje sankcija Srbiji, ukoliko predsjednik Srbije ne donese odluku da uvede restriktivne mjere Ruskoj Federaciji, kategorički su sagovornici beogradskog Danasa iz diplomatskih izvora.

Ako se Evropska unija odluči za sankcije, prvo će se ići zaustavljanje dotoka novca Srbiji, potom ukidanje bijelog šengena, zaustavljanje pregovora o pristupanju Uniji, pa onda sankcije. Ali, to može da potraje, kažu sagovornici Danasa.

Oni navode da prema informacijama kojima raspolažu, Aleksandar Vučić se nada podršci Viktora Orbana da će to blokirati što preko Savjeta EU, što preko evropskog komesara za politiku susjedstva i proširenja Olivera Varheljija.

Kako se bliži potpisivanje sporazuma sa Prištinom, šanse da će da posegnu za sankcijama su vrlo male, ali je EU parlament slobodniji da donese rezoluciju kojom se poziva EU komisija i EU savjet da obustave pregovore i u jeku krize u Ukrajini imaće podršku većine građana EU, napominju Danasovi izvori.

Drugim riječima, dodaju oni, Vučič ima jedan dan od formiranja vlade da uvede sankcije i ostale restriktivne mjere prema Rusiji i Bjelorusiji i godinu dana da potpiše s Prištinom pravno-obavezujući sporazum. Ne uspije li, slijedi Tadić-Merkel scenario i puštaju ga niz vodu.