Dodik malo u Teheranu, malo u Kijevu

Dodik malo u Teheranu, malo u Kijevu

Sve priče oko ukrajinske ikone se samo pletu. Nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, ikona je , isapostavilo se imala pečat ukrinske nacionalne ostavštine.

Počele su spekulacije oko vrijednosti. Izgleda nevjerovatno da je ikona vrijedna od 100 eura do 12,5 miliona eura. Čini se kako je sva ta igra gomilanja kontradiktornih informacija je imala i ima za cilj zbunjivanje javnosti.

Posljednje što je Milorad Dodik uspio iskonstruisati je da ga Ukrajina mrzi zbog njegovih stavova oko Krima, poluostrva u Crnom moru koje Rusija anektirala 2014. godine, a koji je do tada bio teritorijalni dio Ukrajine.

Da li je ruski ministar otišao iz BiH sa ikonom, prema ljudima iz Dodikovog kabineta, koja se može kupiti na internetu za stotinjak eura? Rusi su hitno vratili to nacionalno blago Danajcu iz BiH. A on je pokrenuo čitav niz priča i konačno svađu sa ukrajinskom nacijom koja ga mrzi „in toto“ zbog stavova o Krimu.

Izgleda da su i prioriteti poremećeni: Do sada se Dodik u Sarajevu osjećao kao u Teheranu. Sad će se osjećati kao u Kijevu.