Dodik ne vjeruje u snakcije: EU neće donijeti tu odluku, znam zašto to govorim

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, govorio je ponovo o najavljenim sankcijama protiv njega, te ruskom i srbijanskom predsjedniku i njihovoj politici.

On je ukazao da se u BiH uvijek dešava isto i da se, kako je objasnio, sve svodi na to da se ide na “urušavanje RS da joj se ne dozvoli da ima svoje institucije i da se ekonomski zatvori, a njeni rukovodioci okrive kako ne bi mogli da je razvijaju”.

“Ali, mi smo mnoge stvari napravili. Svojim potencijalima smo napravili i 120 kilometara puteva. RS je usvojila budžet za 2022. godinu, a BiH nije ni za ovu. I to sve govori o održivosti, odnosno o činjenici da je RS jedina održiva u BiH”, istakao je Dodik.

Govorio je za TV Prva i o sudskim postupcima protiv njega.

“A onda se ide i dalje, pa ako Milorad Dodik nije bio ratni komandant koji je bio osuđen za ratne zločine, onda ga pakujte u neku priču o korupciji. I to rade 15-20 godina, od kada sam ja funkcioner. Nema čovjeka u RS koji je prošao više sudskih postupaka za korupciju od mene, a ja imam samo jednu presudu za prekoračenje brzine, što sam platio”, podcrtao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a je ponovio da ne prijeti ratom, kao ni da ne pokušava uvući Srbiju u destabilizaciju.

Ja sigurno nisam taj koji prijeti ratom. Ali takva je atmosfera stvorena… A ova priča kako ja ‘guram’ Srbiju u nešto – ja veoma dobro vodim računa da ne dođe do problema i da ne dođe Srbija u probleme. Ja ne očekujem ništa drugo, osim da Srbija razumije ovu situaciju”, istakao je Dodik.

On je dodao da veoma cijeni to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi i što je čini vezano za ekonomski razvoj Srbije.

“Ja nisam taj, niti je Republika Srpska ta, koja vuče Srbiju u bilo šta. Mi očekujemo da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma razumije ono o čemu se radi i da na pozicijama međunarodnih odnosa pokuša da sve učini da to objasni. I to Srbija i čini”, poručio je Dodik.

On je također govorio i o Vladimiru Putinu, ruskom predsjedniku.

“Putin je jedan veoma veliki gospodin, čovjek koji u sebi ima više nacionalnosti, nego svi drugi koje sam upoznavao na nekim drugim mjestima. Putin nikada nije tražio da se nešto uradi protiv drugih ili trećih”, naveo je Dodik, piše Srpskainfo.com.

Također je dodao da je sa europskim komesarom Oliverom Varhelyiom razgovarao šta se može učiniti u BiH kako bi se napravili pomaci za dijalog.

On nije pominjao sankcije. Pokušavao je da objasni da ima zahtjeva da se neka sredstva koja su usmjerena ka BiH zaustave iz investicionog projekta”, naveo je Dodik.

On je naveo da, “ukoliko Zapad pokuša da sankcioniše RS”, onda je” sam odvojio RS iz BiH”.

Napominjući da se do skoro govorilo samo o sankcijama za pojedince, Dodik je rekao da je u novoj njemačkoj vladi stranka Zelenih koji “siju nered po regionu, potpuno su jednostrani, navijački su raspoloženi prema muslimanima, Šiptarima a veoma neprijateljski nastrojeni prema Srbima, prema Srbiji i RS”(Pojedini političari iz Srbije i BiH, prvenstveno Vučič i Dodik, već duže vrijeme Bošnjake nazivaju muslimanima što ima izuzetno opasnu pozadinu, op. ur.).

 

Ono što znam sigurno to je da EU neće donijeti odluku o kolektivnim sankcijama. Uvjeren sam i znam i zašto govorim, ali je moguće da Njemačka nešto učini u tom pogledu ili Holandija koja je inače tradicionalno neprijateljska prema Srbima“, naveo je Dodik.