Dodik: Položaj Srba u Mostaru mora biti popravljen bez odlaganja

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se u utorak u Mostaru sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te s predstavnicima Koordinacije Srba Mostar i Srpske pravoslavne crkve, a razgovaralo se o tome kako Srbija može pomoći srpskoj zajednici u ovom gradu, ali i cijeloj Federaciji BiH.

– Treba reći da je i ranije ta podrška bila vidljiva i da smo danas s premijerkom dogovorili njen nastavak. Mislim da ćemo u Mostaru razviti jedan novi projekt, a možemo ga nazvati projektom izgradnje ‘srpske kuće’, koja bi trebala biti multifunkcionalna. Ostaje nam da operativno vidimo na koji način ćemo doći do tog kompletnog projekta – kazao je Dodik.

Naglasio je kako položaj Srba u Mostaru nije dobar.

– Predstavnici srpske zajednice u Mostaru upoznali su nas s položajem Srba u ovom gradu i on zaista nije dobar, mora nesumnjivo i bez odlaganja biti popravljen da Srbi ostaju ovdje kao konstitutivan narod koji po Ustavu ima pravo na određene koeficijente i u zapošljavanju i u sudjelovanju u javnoj vlasti, što je daleko niže od zastupljenosti Hrvata i Bošnjaka u institucijama i na lokalnom nivou u Republici Srpskoj. Moramo pomoći našoj zajednici, to je osnovni cilj Ane Brnabić i mene ovdje – kazao je Dodik.

Što se tiče aerodroma u Trebinju i hidroelektrane (HE) Buk Bijela, Dodik ističe kako oko toga nitko u Bosni i Hercegovini ne bi trebao praviti problem.

– To se nepotrebno zaustavlja na nivou zajedničkih institucija od strane Muslimana, ali mislim da ćemo to pitanje riješiti jer nam svima trebaju investicije. Što se tiče nas u Republici Srpskoj, prioritetni projekti su HE Buk Bijela, aerodrom u Trebinju, izgradnja autoputeva i elektrana. Smatram da nadležnost za te razvojne projekte isključivo snose entiteti, i ako entiteti odluče onda zajednički nivo ne bi smio biti problem zastoja ili osporavanja bilo čega. Ako to radimo, onda ćemo kompletno blokirati sve i to ne valja. Ako je naša odgovornost izgradnja HE Buk Bijela i aerodroma, a jest, onda neko formalno sudjelovanje zajedničkog nivoa mora biti promptno, bez odlaganja i bez ikakvih zastoja, a ne da se koristi kao tendenciozno u smislu zaustavljanja tih projekata – kazao je Dodik.

Dodao je kako ne vidi razloga da netko u Sarajevu zaustavlja bilo što.

– O ovim projektima i zastojima koje vidimo na nivou BiH nerazumno, razgovarao sam danas i s Brnabić. Sama činjenica da smo u Bratuncu most i okolnu infrastrukturu radili sedam godina govori o svemu tome kakva je uloga zajedničkih institucija, ali vjerujem da to možemo popraviti. Apsolutno ne vidim razloga da netko u Sarajevu zaustavlja bilo što, a rekao sam i premijerki Brnabić da ako uđemo u opću blokadu svih, onda ovdje zaista neće biti ničega – naglasio je Dodik.

Sastanku u zgradi Generalnog konzulata Srbije u Mostaru prisustvovali su mostarski paroh Radivoje Krulj i iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, kao i predstavnici Srpskog prosvjetno-kulturnog društva “Prosvjeta”, Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”, kao i Udruženja povratnika Mostar, te drugih srpskih udruženja.

Kao predstavnik gradske vlasti, sastanku s premijerkom Srbije i srpskim članom Predsjedništva BiH prisustvovao je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević.

Nakon sastanka Brnabić je sudjelovala na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva, koji se nakon dvije godine pauze ponovo tradicionalno održava u ovom gradu.

(FENA)