Dodik u Briselu najavio sastanak s Putinom: “Izetbegović djeluje antiustavno”

“SDA ima antiustavnu platformu”, a ponašanje prvog čovjeka ove stranke Bakira Izetbegovića je, danas u Briselu kaže lider SNSD-a Milorad Dodik, “antiustavno”. Dodik se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o Zakonu o lijekovima RS, kazavši da Zakon ide u provedbu. Odgovarajući na pitanja o odnosima sa rukovodstvom Rusije, Dodik je najavio novi sastanak sa Putinom za septembar.

“SDA ima jedina programsku platformu koja je antiustavna, Izetbegovićeva pozicija je antiustavna, zato što smo nas trojica ovdje pojedinačno“, rekao je Dodik nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyem.

Dodik koji danas boravi u Briselu, kao i predsjednici HDZ-a i SDA-a dodao je i da je spreman da radi na dijelu zakonskih rješenja koja EU traži od BiH.

“Pošto je nemoguće da ja više bilo šta doprinesem oko izbornog zakonodavstva između muslimana (Bošnjaka koje Dodik kontinuirano negira kao ustavnu kategoriju, op.a.) i Hrvata, i dalje ću reći da prihvatamo njihov dogovor. Što se tiče ostalih zakona, neko je izabrao Zakone koji treba da pojačaju unitarizam u BiH”, rekao je Dodik, te dodao da je prihvatio da radi na Zakonu o javnim nabavkama koji ima nedostatke.

Dodao je da ovaj zakon generiše korupciju.

“Što se tiče VSTV veoma smo zainteresovani da se razjasni koje nadležnosti ima Sud BiH, a koje nadležnosti imaju drugi nivoi. Ono što je dato u nadležnost BiH, o tome može da odlučuje Sud BiH, i naravno o pitanjima međunarodnog karaktera, trgovina narkoticima, terorizam itd.”, obećao sam da na ta dva pitanja radim.

Što se tiče Zakona o sukobu interesa, Dodik poručuje da će podržati ako se on tiče BiH, ali ako zalazi u nadležnost entiteta, neće dobiti podršku.

Dodik se još jednom osvrnuo na poziciju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te dodao da je mimo evropskih standarda da čovjek koji nema utemeljenje u pravu odlučuje o pravu.

“Kakva je to vladavina prava da čovjek dođe i nametne se kao visoki predstavnik. To je nešto što je potpuno suprotno vladavini prava”, zapitao je Dodik.

Osvrnuo se na odluku Ustavnog suda BiH o Zakonu o lijekovima RS.

“Ne može to suspendovati ni Ustavni sud ni Visoki predstavnik, taj zakon će ići dalje u realizaciju”, rekao je.

Komentarišući pitanje o odnosu sa ruskim rukovodstvom, Dodik se zapitao da šta je problem kada to radi i Makron, ali i drugi politički lideri. Na koncu je poručio da će se ponovo u septembru sastati sa Putinom.