Društvo novinara BiH odlučilo: Semira Degirmendžić novinar godine

Društvo novinara BiH odlučilo Semira Degirmendžić novinar godine

Društvo novinara Bosne i Hercegovine danas je u povodu 3. maja – Svjetskog dana slobode medija nagradu „Novinar godine“ dodijelilo novinarki portala Fokus Semiri Degirmendžić za pisanje o aferi “Respiratori”.

– Ovo je velika podrška i poruka da mediji u BiH nisu sami. Ovo je posebna nagrada jer mi je dodijelila struka – poručila je Degirmendžić.

Nagrada za životno djelo pripala je dugogodišnjem novinaru Halidu Rifatbegoviću, a Nagrada za TV novinarstvo uredniku Žurnala
Amarildu Gutiću.

Društvo novinara dodijelio je još ti nagrade i to: Nagradu za radio novinarstvo Hrvatskom radiju Bobovac iz Vareša, te portalu Buka za Najbolji pisani mediji.

Žiri je dodijelio i posebna priznanja koja su pripala nedavno preminulom novinaru Mladenu Bošnjaku i uredniku sportskog programa RTV Tuzla Ibrahimu Kozliću za sportsko izvještavanje te RTV Bihać za izvještavanje o marginaliziranim grupama.
Predsjednik Skupštine DNBiH Dušan Musa podsjetio je da manifestacija Novinar godine baštini tradiciju već 25 godina.

– Društvo novinara BiH je najstarija organizacija tog tipa u BiH, nastala 1945.godine i od tada do danas se desilo mnogo zanimljivih događaja koje smo ispratili – poručio je Musa .

Naglasio je da danas novinarska profesija dijeli sudbinu drugih djelatnosti te da novinari, osim što su loše plaćeni za posao koji obavljaju, izlažu svoje zdravlje opasnosti zbog koronavirusa.

Zahvalnice za podršku današnjoj manifestaciji dodijeljene su gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić te Misiji OSCE u BiH.

(FENA)

Nagrada

Društvo novinara