Džaferović: Bitka za Igman bila je jedna od najznačajnijih za Sarajevo i BiH

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je tokom posjete Memorijalnom centru Kovači u Sarajevu da se danas sjećamo bitke na Igmanu – jedne od najznačajnijih bitaka u toku odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995.

– Najveći značaj uspjeha pripadnika Armije RBiH bio je u tome što su spriječili potpunu blokadu grada Sarajeva što je bio cilj agresora i pitanje je šta bi bilo s glavnim gradom i sa Bosnom i Hercegovinom da su uspjeli u svojim namjerama – rekao je Džaferović uoči Svečane akademije i nakon što je položio cvijeće i odao počast šehidima na Šehidskom mezarju Kovač.

Dodao je da danas iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Armije RBiH koji su učestvovali u toj borbi, te odajemo poštovanje i pijetet onima koji su dali svoje živote da bi Sarajevo i BiH bili odbranjeni jer su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo.

– Sjećanje na našu časnu odbrambeno-oslobodilačku borbu je neobično važno za vrijeme u kojem živimo i za budućnost, jer ako se ne budemo sjećali rizikujemo zaborav i ponavljanje zla – istakao je Džaferović.

Poručio je da i danas postoje retrogradne snage koje bi rado drugačije vidjele BiH i koje vode politike secesije i dodatnih etničkih podjela, protiv kojih se moramo boriti.

– Da bismo se konačno izborili za cjelovitu i demokratsku BiH treba da se sjećamo i odajemo poštovanje onima koji su najzaslužniji za slobodu koju uživamo – naveo je Džaferović.

Naglasio je kako mu je posebno drago što su danas bili prisutni mladi koji su čuli iskustva preživjelih učesnika bitke, što je bitan osnov za izgradnju BiH za kakvu su se borili naši borci a to je cjelovita država ravnopravnih naroda i građana.

(FENA)