Džaferović o ‘non paperu’: Barbarski i anticivilizacijski pokušaj (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je danas, komentarišući “non-paper” koji govori o prekrajanju granica u regionu i idejama o razgradnji BiH, da se radi o barbarskom i anticivilizacijskom pokušaju, poručivši da će institucije BiH “odgovoriti onako kako budu u stanju da odgovore”.

– Borit ćemo se protiv tih nasrtaja i ataka. Ja, osim naše snage i moći koju imamo u BiH, računam na dobronamjerni civilizirani svijet. Ovo što pokušavaju da urade, to rade barbari, tome se civilizirani svijet treba suprotstaviti. Ne znam odakle su ovi papiri došli. Vidio sam da to postoji i to je dovoljan signal za uzbunu. Uradit ćemo sve da to raskrinkamo. A one koji stoje iza ovoga ćemo sasvim sigurno označiti neprijateljima BiH – kazao je Džaferović.

Prokomentirao je da to rade “radikalni, retrogradni krugovi u Evropi zbog toga jer nisu civilizirani”.
– Oni žele haos i ne žele dobro drugima. Ne znam kakav drugi razlog može da bude da bi se neko mogao ponašati na ovakav anticivilizacijski način. Ako bi cijeli svijet prihvatio to što zastupaju retrogradne snage, onda za svijet nema budućnosti – rekao je Džaferović.

Na pitanje da li se to dešava kao svojevrstan pritisak u vezi izmjena Izbornog zakona, Džaferović je kazao da “nema tog pritiska koji će ih natjerati da urade nešto protivno presudama Evropskog suda za ljudska prava”.

– Obavezali smo se da ćemo provesti 14 prioriteta iz Mišljenja EK i tamo sve piše šta treba da uradimo i za one koji guraju koncepte Izbornog zakona kakve možemo da čujemo. Tražimo od evropskih institucija da nam pomognu u tome. To što smo mogli čuti proteklih dana vezano za ‘non paper’, to nije put kojim treba ići Evropa i svijet. Put kojim BiH treba ići je unutrašnja reintegracija, osiguranje prava za sve ljude koji žive u BiH bez obzira u kom dijelu i njena integracija u EU i NATO. To je najbolje za sve u BiH i regionu – izjavio je Džaferović.

(FENA)