Energoinvest – Osiguran kontinutitet u snadbijevanju gasom FBiH iz Rusije

Energoinvest d.d. Sarajevo je saopćio da će biti nastavljeno uredno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom u 2022. godini.

U skladu sa dugogodišnjom saradnjom Energoinvesta i ruskog isporučioca  Gazprom Eksporta, ugovor o isporuci prirodnog  gasa je produžen pod istim uslovima do 1. juna 2022. godine.

– Prema ugovornim obavezama, naša kompanija kao ovlašteni uvoznik gasa za FBiH je osigurala nesmetanu isporuku gasa za sve korisnike u zimskom periodu. Navedenom produženju je doprinijelo redovno izmirenje obaveza prema ruskom partneru, čime je za potrošače u FBiH omogućeno uredno snadbjevanje prirodnim gasom tokom naredne godine – navode iz Energoinvesta.

Imajući u vidu kretanje cijena energenata na svjetskom tržištu, kako su dodali, cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2022. će biti poznata uskoro.

– Uz to želimo napomenuti  da je prirodni gas berzanska roba čija cijena se  kvartalno koriguje u zavisnosti o promjeni cijena na svjetskoj berzi, prema definisanom indexu promjene cijena koštanja tri izabrana naftna derivata – saopćeno je iz Energoinvesta.

(FENA)