Forto i Nikolić sa studentima: Tražimo konkretne zahtjeve, usvojit ćemo najbolju varijantu zakona

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanju i mlade KS Aleksandra Nikolić obratili su se danas studentima koji su zbog nezadovoljstva Nacrtom zakona o visokom obrazovanju protestirali ispred zgrade Vlade KS.

Tom prilikom, potcrtali su da će u pripremi ovog zakonskog rješenja rado saslušati zahtjeve studenata, te ih pozvali da iznesu konkretne zahtjeve, učestvuju u javnoj raspravi, odnosno da svoje prijedloge dostave pismeno.

– Ako imate bilo kakve konkretne intervencije spremni smo saslušati i eventualno usvojiti vaš zahtjev u okviru novog zakona. Bit će održan veći broj javnih rasprava, uključujući najmanje četiri termina na Fakultetu političkih nauka – naveo je premijer Forto.

Prema njegovim riječima, Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine je zastario, te će novi u određenom prijedlogu biti u skupštinskoj proceduri.

– Nećemo zaustaviti donošenje novog zakona, pozivamo vas da učestvujete u procesu da se taj zakon usvoji u najboljoj mogućoj varijanti – naveo je Forto.

Ministrica Nikolić izrazila je zadovoljstvo da student žele bolje za sebe, te ih pozvala da zvanično dostave svoje sugestije i da prisustvuju raspravama, koje počinju od 30. maja. Prvi takav sastanak tada će biti održan u Homework HUB-u, a potom će uslijediti četiri okrugla stola na FPN, počevši od 2. juna.

– Želim izaći u susret svakom zakonu koji doprinosi prosperitetu i boljem životu studenata u Kantonu Sarajevo – kazala je Nikolić.

Navela je stav Senata Univerziteta u Sarajevu prema kojem podržavaju Zakon i navode da je dovoljno dobar za Nacrt, te je izrazila nadu da će i predstavnici UNSA učestvovati na javnim raspravama kako bi se u konačnici došlo do najboljeg zakonskog rješenja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA)