Forto preuzeo donaciju vakcina iz Srbije i obećao kompenzaciju (VIDEO)

Donacija od 10.000 vakcina iz Republike Srbije za Kanton Sarajevo dopremljena je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Donaciju je preuzeo premijer KS Edin Forto koji je izjavio da je riječ o AstraZeneca vakcinama čiju primjenu kroz zdravstveni sistem kantona očekuje u narednim danima.

Zahvalio je ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije na doniranih 20.000 doza vakcine, od kojih je danas isporučena prva polovina.

– Vlada KS će ponuditi građanima Srbije kompenzaciju u protuvrijednosti ove donacije, koja će vjerovatno biti u vidu vaučera za odsjedanje u našim hotelima na račun Vlade – rekao je Forto.

Lončar je istakao da koronavirus ne poznaje granice i da su svjesni da neće biti pobijeđen ako stanovništvo bude vakcinisano samo u određenoj zemlji a da problemi ostanu kod komšija.

– Iz tog razloga želimo maksimalno pomoći svima, posebno našim prijateljima i to je razlog za ovu donaciju – naveo je Lončar.

Preuzimanju donacije prisustvovao je i ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je naglasio da je KS na sve načine pokušao kupiti vakcine, ali da u tome nisu uspjeli iz poznatih razloga.

Dodao je da su zdravstvene institucije spremne za početak masovne vakcinacije, te da se dosad za vakcinisanje prijavilo više od 58.000 građana u KS.

(FENA)