General Mahmuljin osuđen na deset godina, advokat najavio žalbu

General Mahmuljin osuđen na deset godina, advokat najavio žalbu

Sud BiH je izrekao prvostepenu presudu kojom je general Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine, osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio navodne zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

Suđenje Mahmuljinu počelo je u martu 2016. godine i trajalo gotovo pet godina.

Ovom presudom Mahmuljin je, kako je kazao predsjedavajući Vijeća Zoran Božić, osuđen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora od jedne godine, za zločin protiv ratnih zarobljenika na dvije godine i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i bolesnika na osam godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.

“On je u svojstu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela”, kazao je predsjedavajući Vijeća Zoran Božić.

Advokat Nermin Mulalić je, iznoseći završne riječi 9. decembra 2020. godine, istakao da dokazi potvrđuju da Sakib Mahmuljin nije imao efektivnu kontrolu nad Odredom “El-Mudžahid” i izvršiocima zločina, naglasivši da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ni ko su izvršioci.

“Pripadnici Odreda su imali svoju zastavu i grb… Formiranje Odreda od 13. augusta 1993. nikada nije realizovano, niti izvršeno. Odred nije koristio zastavu i pečat Armije RBiH, mobilizacije i premještanja u Odredu nisu vršena kao u drugim jedinicama Armije”, rekao je Mulalić.

Mulalić je na ovu presudu najavio žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH.