Gradonačelnica Sarajeva posjetila Banju Luku: Razgovor o budućoj saradnji dva grada

Gradonačelnica Sarajeva posjetila Banju Luku Razgovor o budućoj saradnji dva grada

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ugostio je danas gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, s kojom je tokom ovog prvog zvaničnog susreta razgovarao o brojnim temama i saradnji dva grada.

– Ovo je posjeta od istorijskog značaja, koja će najviše uticaja imati na budućnost. Danas nove generacije šalju nove poruke, poruke mira i pruženih ruku. Pitanja iz naše prošlosti, na koja imamo različita gledanja, ne treba da budu kamen spoticanja našoj sadašnjosti i budućnosti koju gradimo – kazao je gradonačelnik Stanivuković.
Ova posjeta danas, kako kaže, ne predstavlja samo protokolarnu posjetu, već “prijateljsko pružanje ruku dvije mlade osobe koje vode dva najveća grada u Bosni i Hercegovini”.

Teme današnjeg susreta u Gradskoj upravi Banja Luka, kako je naveo, bile su ekonomija, kultura, sport, privreda i saradnja na mnogim poljima od kojih će građani dva grada imati koristi. Između ostalog, u planu je da dva grada zajedno na međunarodnoj sceni predstave svoje turističke potencijale, ali i sarađuju u drugim oblastima što će biti konkretizovano u narednom periodu.

Kako je najavio gradonačelnik, Grad Banja Luka pokloniće Gradu Sarajevu humanu česmu, istu onakvu kakva je danas zablistala u centru Banje Luke, saopćeno je iz Gradske uprave Banje Luke.

Gradonačelnica Sarajeva, uz zahvalnost za gostoprimstvo, istakla je da je prošlo previše vremena bez zvaničnog susreta čelnika dva najveća grada u Bosni i Hercegovini, te da se današnjim susretom ispisuju stranice istorije odnosno stranice budućnosti.

– Bez obzira na to što smo svjesni naših različitosti, tražićemo ono što nas spaja, ono što će nas sasvim sigurno predstavljati u budućnosti i ono što će u Evropu i svijet slati sliku građana Sarajeva i Banje Luke kao dijela Evrope – kazala je ona.

Naglasila je da je Sarajevo grad sporta, kulture i ljepote i da to sve isto kaže uvijek i za Banju Luku.

Kako je istakla, kao predstavnici mlade generacije političara žele krenuti naprijed, pozitivnom energijom i pozitivnim pričama.

– A ima li šta ljepše od saradnje. Naš sastanak treba da postane praksa, da se sastajemo bar jednom mjesečno i da razgovaramo o zajedničkim projektima – istakla je gradonačelnica Sarajeva.

Dodala je da žele dati priliku mladosti, pokazati ono najbolje, razvijati i buditi pozitivne emocije.

– Sarajevo je grad hiljadu mostova i ne mislim samo na građevine, nego na pružene ruke. Zato zahvaljujem gradonačelniku Stanivukoviću što je pružio ruku Sarajevu, te očekujemo vrlo brzo uzvratnu posjetu – kazala je ona.

Najavila je da će Sarajevo simbolično pokloniti građanima Banje Luke dječiji park sa opremljenim dječijim igralištem.

(FENA)