Hrvatska: MVEP zasad bez stava o potencijalnoj zabrani ulaska Rusa u EU

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske zasad nema stav o zahtjevu nekih zemalja Europske unije da se ruskim državljanima potpuno zabrani ulazak u šengensku zonu.

Niz europskih država poput Finske, baltičkih zemalja i Češke zalažu se za potpunu zabranu ulaska ruskih državljana u šengenski prostor.

Jan Lipavsky, ministar vanjskih poslova Češke, trenutne predsjedateljice Europskom unijom, rekao je da će to pitanje biti tema na sastanku ministara vanjskih poslova krajem kolovoza.

Na upit Hine o stavu Hrvatske o eventualnoj zabrani ulaska Rusima, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije pružilo konkretan odgovor, ali je naglasilo da poštuje zajedničku europsku politiku.

„Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidat za pristupanje šengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke vizne politike EU. Države članice u tom dijelu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primjena na razini svih država članica EU“, stoji u odgovoru ministarstva.

„S tim u vezi, Republika Hrvatska u potpunosti poštuje djelomičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije, te se vize ruskim državljanima izdaju u skladu s navedenom djelomičnom suspenzijom“.

EU je ranije djelomično suspendirao dogovor između Bruxellesa i Moskve o izdavanju viza, s naglaskom na zabranu privilegiranog ulaska ruskim dužnosnicima i biznismenima koji su bliski ruskom režimu. Suspenzija se ne odnosi na druge ruske državljane.

Dio europskih država smatra da se ta mjera treba dodatno postrožiti, prenosi Hina.

„Potpuno ukidanje viza svih država članica EU-a za Ruse mogla bi biti još jedna vrlo učinkovita sankcija”, rekao je Lipavsky prošli tjedan.

S druge strane, njemački kancelar Olaf Scholz, čiju vladu kritičari optužuju za bliskost s Kremljem, protivnik je te ideje. „Ovo je Putinov rat“, rekao je Scholz prošli tjedan.

(FENA)