IGK – Knjiga ‘Pamćenja i opomene’ autora Emira Ramića izašla iz štampe

IGK - Knjiga 'Pamćenja i opomene' autora Emira Ramića izašla iz štampe

Knjiga “Pamćenja i opomene” autora Emira Ramića izašla je iz štampe u izdanju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), a povodom 20 godina rada Ramića, direktora IGK-a, 26. godišnjice genocida u Srebrenici i 29 godina od početka genocida u Prijedoru.

Ramić više od 20 godina radi na planu istraživanja genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, borbe za ljudska prava i slobode i borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Radi se o udžbeniku historijskog sjećanja u sedam poglavlja sa više od 200 tema iz oblasti kulture sjećanja i ljudskih prava i sloboda. To je svojevrsna hronika borbe za istinu i pravdu sa jedinstvenom mapom genocida nad Bošnjacima, navodi se u saopćenju IGK-a.

Sedam poglavlja knjige su: Naučna istraživanja, “Smrtopisi genocida nad Bošnjacima”, Izbor iz intervjua, “Besjede”, Slovo o knjigama, Hronika borbe za istinu i pravdu, Eseji, pisma, poruke, pouke.

Akademik Abdulah Sidran je u predgovoru napisao da je “djelo Emira Ramića uistinu šire od svih institucionalnih adresa na kojima je davao nesebični doprinos, u profiliranju kulture sjećanja, u borbi za istinu i pravdu o genocidnoj agresiji, u organiziranju i stasavanju bosanskohercegovačke dijaspore, u borbi za bosanski jezik i obrazovne programe, u kulturnom pregalaštvu i didaktičkoj produkciji, a nadasve u svjedočenju jednog vanserijskog, bezmalo hroničarskog aktivizma, u praćenju i tumačenju aktuelnih događaja”.
A
kademik Suad Kurtćehajić je napisao Uvod u poglavlja navodeći da je Ramić napisao svojevrsnu
genocidografiju, mapu ili kartu genocida sa osnovnim podacima.

– To su elementarne lekcije bez kojih više nema ni patriotske kulture ni antifašiastičke higijene u bošnjačkom narodu i općenito u bosanskohercegovačkom društvu, ali i šire. U proteklih dvadeset godina Emir Ramić je pod agendom Naučnih istraživanja objavio više od 700 naslova, od ozbiljnih naučnih radova, do historiografskog tretmana godišnjica zločina i važnih događaja, ali i pravovremenih reakcija na aktuelne događaje koji su zadirali u pitanje ratnih zločina i tretmana pravosudne i povijesne istine – dodao je Kurtćehajić.

Akademik Ferid Muhić je u recenziji naveo da Ramić u svom djelu na svim poznatim činjenicama rekonstruiše autentičnu istinu o agresiji Srbije i Crne Gore s jedne strane i Hrvatske s druge strane na Bosnu i Hercegovinu.

– Na 221 stranici djelo Knjiga pamćenja i opomene, predstavlja jedan nov metodološki pristup koji rekonstruiše integralnu istorijsku istinu, spašavajući je od zaborava i posebno, od bezbrojnih faksifikata – napisao je Muhić, saopćeno je iz IGK-a.

(FENA)