Izetbegović: Opasnost u planu OHR-a je prag od tri posto, ne smijemo to dozvoliti

U prepunom Centru za kulturu Travnik održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je saopćeno iz SDA, Izetbegović je tokom obraćanja podsjetio da SDA postoji već 32 godine, te da je ona jedina sposobna građanima ponuditi istinu, o kojoj svjedoči i više od tri decenije borbe SDA za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Nezavisnost, razbijanje jednopartijskog sistema, jednoumlja, raspad Jugoslavije, odbrana BiH, postdejtonsko vrijeme, jačanje države i izgradnja njenih institucija, briga o stotinama hiljada ranjenih, demobilisanih. Sve je to radila SDA. Naravno, to je prošlost, ali je iz te prošlosti proizašla jedna činjenica. Bošnjaci i bosanski patrioti postali su faktor, bez kojeg nema računice ne samo u Bosni i Hercegovini već i u ovom dijelu Evrope – kazao je Izetbegović.

Govoreći o izazovima u posljednjem mandatu, ukazao je na opstrukcije retrogradnih politika i nasrtaje na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

– Ništa od onoga što su takve politike namjeravale postići nisu uspjeli. Zatim je uslijedio udar pandemije na ekonomiju i zdravlje ljudi. Sve to smo prevazišli. Danas imamo 10.000 više zaposlenih nego prije pandemije – podsjetio je Izetbegović.

Na sve te izazove, dodao je, SDA je imala odgovore. Izetbegović je posebno izdvojio udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine iz entiteta RS.

– U posljednje tri godine šest apelacija pred Ustavnim sudom BiH je zaustavilo pokušaje da se uzmu rijeke, šume i poljoprivredno zemljište BiH, da se to prebaci na entitet RS, da se uzmu nadležnosti države BiH. Šest puta su pokušali i mi ih svaki put zaustavimo. Niko drugo nego mi, SDA. Napad na državu šest puta, šest pobjeda za nas – poručio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da su novi izazovi pred Bosnom i Hercegovinom, te da će sve ono što je osigurano u posljednje tri decenije ponovo biti dovedeno u pitanje i da su pred državom i njenim patriotama nove borbe za očuvanje temeljnih vrijednosti.

– Mi se možemo ljutiti na međunarodnu zajednicu, ali mnogo je toga dobrog što su oni za nas uradili. Što se tiče novog plana OHR-a, u njemu ima i dobrih stvari, ali opasnost je u onom pragu od tri posto. Ako uvedu taj kriterij, da predstavnici naroda u onim kantonima u kojima su manjina ne mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH, tada će definitivno HDZ-u u ruke dati kontrolu nad tim dijelom Doma naroda FBiH i, što je još opasnije, jako povećati šanse SNSD-u da kontrolišu Klub Srba i da naprave kliješta skupa sa HDZ-om. Mi se moramo snažno oduprijeti tome. Ne smijemo dozvoliti da nam naprave ta kliješta – poručio je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na neslogu u probosanskom bloku, istaknuvši kao problem nespremnost ljevičarskih stranaka da preuzmu odgovornost u okolnostima koje su važne za državu Bosnu i Hercegovinu, ali i odnos onih koji su zbog ličnih ambicija napustili SDA.

– Udružilo ih se jedanaest. Može li to SDA da nadvlada? SDA mora to da nadjača jer SDA je politički i ideološki monolit, stranka koja ima ideologiju, emociju, kohezivnu snagu, ljubav jednih prema drugima i prema vrijednostima. Mi smo rijeka u odnosu na neke potočiće. Moramo nadjačati – kazao je Izetbegović.

Odgovor na pitanje o budućnosti Bosne i Hercegovine je, smatra Izetbegović, snaga i izgradnja jake države u kojoj će postojati vladavina prava, koja će biti članica snažnih međunarodnih asocijacija i u kojoj će svaki građanin biti jednak i uživati sva prava. U izgradnji takve države, dodao je, ulogu ima i njeno iseljeništvo.

– U proteklih šest mjeseci često sam se susretao sa našim građanima u iseljeništvu. Oni žele da nešto urade jer vole našu zemlju. Devedeset i dvije hiljade ih se registrovalo za Opće izbore. Moramo doći do barem 25.000 ili 30.000 u entitetu RS za zajedničku listu probosanskih stranaka – kazao je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj inflaciji i poskupljenjima, Izetbegović je kazao da je neophodno pomoći narodu da prevaziđu te izazove i da se na tome uporno radi, te da je Vlada FBiH već pokrenula programe koji za cilj imaju pomoć najmanje 800.000 građana. Među izazovima današnjice je izdvojio i korupciju, sa kojom će se SDA i cjelokupno društvo, smatra Izetbegović, morati odlučnije suočiti.

– SDA se suprostavila tri lobija, kladioničarskom, građevinskom i energetskom. Sve njih smo dobili protiv sebe braneći interese naroda. Nastavit ćemo se boriti za te interese, a ne za interese bogatih lobija – izjavio je Izetbegović.

Na tribini su se prisutnima također obratili predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić, premijer SBK Tahir Lendo, član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić i predsjednik Asocijacije mladih SDA Sarajevo Kerim Balić, saopćeno je iz SDA.

(FENA)