Izetbegović: Schmidt je političar koji ima ogromno iskustvo (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, upitan šta očekuje od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta te da li očekuje da bi smjenama nekih političara iz srpskog naroda mogao doprinijeti deblokadi procesa u BiH, izjavio kako misli da u prvih mjesec dana neće biti ništa posebno.

– A onda će, sa ovakvom politikom i ovakvim pristupom, političari u RS-u neumitno da dovedu do toga da se sudare sa institucijama BiH, sa međunarodnom zajednicom, PIC-om i OHR-om i ne bih rekao da će u tome sudaru moći da nadjačaju. Nadam se da će odustati prije nego što dođe do smjena o kojima govorite – naveo je Izetbegović.
Istaknuo je da u BiH mora biti mir, stabilnost, te da se ne mogu negirati zločini, genocid, ne može se suprotstavljati presudama Haškog tribunala.

– Ovo je civilizirana zemlja, tako da se nadam da će nakon augusta svi to shvatiti i da ćemo krenuti ka jednoj stabilizaciji i smirivanju stanja u zemlji – kazao je predsjednik SDA.
Ocijenio je da je novi visoki predstavnik Christian Schmidt političar koji ima ogromno iskustvo, tako da se ne može govoriti o tome kako izgleda i kakav utisak ostavlja, “zna se tačno ko je i šta je Schmidt“.

– Jedan vrlo odlučan i uspješan njemački političar koji ima njemačku državu iza sebe i faktički kompletan civilizirani svijet, zemlje PIC-a, Kvintu i ostalo – kazao je Izetbegović.
Potpredsjednik SDA Adil Osmanović je kazao da je pokazala praksa da su i bonske ovlasti uvedene zato što se političari u BiH nisu ponašali u skladu sa Ustavom, a time i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Da se i do 2004. godine poštovao Dejtonski mirovni sporazum, nikada ne bi bile uvedene ni bonske ovlasti – smatra Osmanović.
On od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da nastavi jedno principijelo ponašanja prema svim visokim dužnosnicima u BiH, iz oba entiteta, iz svih kantona, a to je da se insistira na uspostavljanju vladavine prava.

– Svi oni koji nisu spremi da se bore za vladavinu prava u BiH, naravno da bi morali biti sankcionisani, pa makar to bile i bonske ovlasti. Visoki predstavnik Christian Schmidt dolazi iz jedne od najjačih zemalja EU, gdje je vladavina prava na prvom mjestu, demokratski procesi su tamo prepoznatljivi. Očekujem da na takav način učini sve napore da se i BiH kreće u tom pravcu – kazao je Osmanović.

Upitan do kada će političari iz RS-a moći blokirati sve što se dešava u BiH, odgovorio je da je ponašanje Milorada Dodika zadnjih niz godina i drugih funkcionera iz entiteta Republika Srpska “ustvari zato što imamo slabe institucije BiH, prije svega Tužilaštvo BiH“.

– Ukoliko ne budu na visini zadatka državne institucije, očekuju se potezi OHR-a. OHR je u tom pravcu usmjeren da radi na jačanju državnih institucija, prije svega onih koje se zalažu za vladavinu prava – kazao je Osmanović.

(FENA)