Kako balkanski lideri režiraju laži i izborne prljavštine

Ured za sprječavanje pranja novca, na čijem je čelu kandidat SDS-a Damjan Žugelj, sedmicama prije parlamentarnih izbora u inozemstvu je došao do informacija da vladajuća stranka želi diskreditirati Roberta Goloba, njihovog najvećeg političkog rivala. To nam je proteklih dana potvrdilo nekoliko nepovezanih izvora iz više zemalja, poše slovenački portal Necenzurirano.si. Ured je, prema našim informacijama, odigrao ključnu ulogu u pripremi afere kojom je predsjednik SDS-a Janez Janša napao Goloba na posljednjem predizbornom sučeljavanju na nacionalnoj televiziji. Bila je to priča o navodnoj međunarodnoj financijskoj istrazi u koju je navodno sudjelovao Golob, no kasnije se pokazalo da je to bila neistina. Kako doznajemo, dokument oko kojeg je izgrađena afera SDS srpski državni organi dobili su na zahtjev slovenskog ureda u Crnoj Gori.

Sve to pojačava sumnju da je u razdoblju prije izbora došlo do namjerne zloupotrebe državnih institucija i njihovih ovlasti za političke potrebe vladajuće stranke. Nove informacije također postavljaju pitanja o stranom miješanju u slovenske izbore. Kao što je poznato, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bliski je Janšin politički saveznik.

Priču da se Golobovo ime našlo “u međunarodnoj financijskoj istrazi zbog doznaka jednoj crnogorskoj tvrtki” prvi je objavio Planet TV – 21. aprila, samo tri dana prije parlamentarnih izbora. Bio je to dobro isplaniran manevar. Televizija u mađarskom vlasništvu, Planet TV pokrenula ga je nešto manje od dva sata prije početka posljednjeg predizbornog sučeljavanja na RTV Slovenija čiji je voditelj Igor Pirkovič, a koji je završio masovnim odlaskom oporbenih čelnika iz studija. Upravo je informacijom koju je objavila Planet TV Janša pokušao napasti Goloba u studiju.

U središtu priče, koju je objavila Planet TV, bile su doznake koje je Gen-I uplatio 2019. godine na račun crnogorske tvrtke MB Consulting. Osnovana je u decembru 2016. godine u Podgorici, a slovenski trgovac s njim je imao ugovor za savjetovanje i zastupanje u veleprodaji električne energije na tržištima Kosova i Albanije. Pritom su vladajući očito namjerno prešutjeli da je vlasnik i direktor MB Consultinga dobar Janšin prijatelj. Riječ je o Martinu Berišaju, sada veleposlaniku Kosova u Hrvatskoj, koji je dugi niz godina imao bliske kontakte sa SDS-om. Janšu je više puta susreo osobno u središnjici stranke, a 2018. je javno podržao stranku na parlamentarnim izborima i Anžeta Logara u kandidaturi za gradonačelnika Ljubljane.

Suština afere je da je Berišaj novac koji je došao u MB Consulting podigao u gotovini i donio u Sloveniju. Dokazano je to na Planet TV dokumentom iz “međunarodne financijske istrage”, koju su, navodno, trebale voditi vlasti nekoliko zemalja. Janšina stranačka televizija Nova 24TV izvijestila je o “skandalu međunarodnih razmjera”. Ali činjenice su drugačije.

Pomoć Beograda za političke ciljeve SDS-a?

Prema našim pouzdanim informacijama, tvrtka MB Consulting – a još manje Golob, kako su lažno tvrdili Janšini mediji – posljednjih mjeseci nije bila predmet međunarodne financijske istrage. Naprotiv, navodi se da su crnogorske vlasti dobile i analizirale podatke o poslovanju tvrtke tek nakon što su ih kontaktirale srpske vlasti. Crnogorski ured za sprječavanje pranja novca trebao bi ih poslati u Beograd na temelju međunarodnih protokola o razmjeni informacija. Srpske vlasti su u zahtjevu navele da im je ta informacija potrebna zbog istraga koje provode.

Ali to nije bila istina. U Crnoj Gori su bili jako iznenađeni kada su saznali da su se podaci o poslovanju MB Consultinga pojavili u Sloveniji, nakon što sui h dali Beogradu. Kako su iz Beograda došli u Ljubljanu ne može se službeno provjeriti. No, nekoliko izvora potvrdilo nam je da su ih srpske vlasti poslale slovenskom Uredu za sprječavanje pranja novca. I u ovom trenutku cijela stvar dobiva novu dimenziju.

Kako neslužbeno doznajemo, srpske vlasti otišle su u Crnu Goru po informacije o MB Consultingu samo zato što ih je želio pribaviti slovenski Ured za sprječavanje pranja novca. U Ljubljani su očito znali da sami neće moći dobiti tu informaciju iz Crne Gore, jer za to nisu imali odgovarajuće opravdanje, pa su pronašli zaobilazni put kroz Beograd. Kao rezultat toga, zloupotrijebili su međunarodne protokole protiv pranja novca. Stoga se očekuje da će Crna Gora obavijestiti organizaciju protiv pranja novca – Moneyval. Situacija je također izazvala politička previranja na Kosovu. Berišaj je dan nakon objave priče o njegovoj tvrtki najavio tužbu protiv Planet TV.

Svi Žugljevi putevi u Srbiju

Već krajem februara otkrili smo, piše portal Necenzurirano.si da je i summit SDS-a prije izbora tražio opterećujuće informacije o političkim protivnicima na Balkanu. Tada je Bojan Požar, Janšin politički saveznik i medijski djelatnik, objavio anonimno pismo koje su potpisali “zabrinuti zaposlenici” tvrtke Gen-I iz Beograda. Prema podacima iz godišnjeg izvješća grupe, beogradska tvrtka imala je samo četiri zaposlena, a opravdano je zaključiti da je anonimno pismo napisano u Sloveniji na temelju podataka iz Srbije.

Više izvora nam je ranije javilo da je Žugelj, koji je po izboru SDS-a postao direktor Ureda za sprječavanje pranja novca, proteklih mjeseci nekoliko puta boravio u Beogradu. Iz ureda su nam tada potvrdili da je Žugelj najmanje dva puta bio u glavnom gradu Srbije. Početkom novembra prošle godine prvi je put sudjelovao na godišnjoj regionalnoj konferenciji. Drugi posjet sredinom istog mjeseca “vezan je za provedbu bilateralnih sporazuma između dva ureda i predstavljanje pojedinih informatičkih rješenja”.

No, datumi i mjesta preostalih osam Žugeljevih službenih putovanja nisu objavljeni. Zašto ne? “Sva ostala putovanja odnose se na konkretnu operativnu analizu i međunarodnu razmjenu podataka i dokumentacije koju je Ured pokrenuo u novembru, a uključuje niz financijsko-obavještajnih jedinica iz drugih zemalja. Zbog opasnosti, razmjera i osjetljivosti, Ured je dužan zaštititi inozemne financijske obavještajne podatke, označene odgovarajućom razinom tajnosti”, rekao je tada ured.

Što je Vučić učinio za Janšu posljednjih mjeseci?

Je li i u kojem postupku Ured uopće dolazio do podataka iz Crne Gore? Jesu li na meti bili samo da bi dobili papir oko kojeg su vladajući ispleli priču o Golobu?

U ovom slučaju radilo bi se o gruboj zloupotrebi ovlasti službe, koja se mjesecima prije izbora počela pretvarati u oruđe političkog obračuna s protivnicima vladajuće stranke. U januaru smo objavili fotografije koje dokazuju da u prostorijama ureda postoji posebna prostorija za prikupljanje tajnih podataka. U nju može ući samo odabrana skupina djelatnika koje je Žugelj doveo u ured. Prema našim informacijama, intenzivno se bave anonimnim prijavama koje dolaze iz krugova SDS-a. Njihove mete su oporbeni političari, poznati poduzetnici, pojedini novinari i drugi kritičari vlasti.

Druga dilema je zašto su i u kojoj mjeri vladajuće stranke posljednjih mjeseci pomagale srpskim vlastima. Poznato je da su Janša i Vučić bliski politički saveznici, obojica su prijatelji i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Vučić je Sloveniju posjetio samo nekoliko dana prije izbora – na Uskrsni ponedjeljak, 18. aprila, kada se u dvorcu Zemono sastao s predsjednikom Republike Borutom Pahorom.

(Necenzurirano.si)