Klub SDP BiH predložio usvajanje 19 zaključaka s ciljem suzbijanja pandemije

Klub SDP BiH predložio usvajanje 19 zaključaka s ciljem suzbijanja pandemije

Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputio je za današnju sjednicu tog doma prijedlog 19 zaključaka s ciljem suzbijanja pandemije i njenih posljedica.

Prvim predloženim zaključkom se zahtijeva od Vlade FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i Kriznog štaba FBiH da donesu jedinstvene i pooštrene mjere koje će biti obavezujuće za područje cijelog entiteta, a u cilju jedinstvenog upravljanja krizom i cjelovitog suzbijanja širenja pandemije.
Predložen je i zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da do 30. marta, kada je zakazana redovna sjednica Predstavničkog doma, izradi i uputi u proceduru novi Zakon o suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID 19.

Klub SDP je predložio i zaključak kojim se nalaže Vladi FBiH da osigura jednokratnu novčanu naknadu za socijalno najugroženije koji boluju ili su prebolovali zarazu koronavirusom.

– Svi privredni i poslovni subjekti, organi uprave i upravne organizacije koje se nalaze u sastavu ministarstava, javne ustanove, javni fondovi, javna preduzeća, dužni su organizirati rad od kuće, a ukoliko to nije moguće zbog prirode posla, rad u smjenama kako bi se smanjio broj lica koja istovremeno borave u organizaciji – jedan je od prijedloga.

Među predloženim zaključcima su i oni kojima se nalaže Vladi FBiH da nastavi i dodatno intenzivira aktivnosti na daljnjoj direktnoj nabavci vakcina s ciljem dostizanja potpune imunizacije u što kraćem roku kod najmanje 2/3 stanovnika, zatim da po hitnom postupku dostavi Parlamentu FBiH prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2021. godinu u koji će uvrsititi dodatnih 24.000.000 KM za nabavku vakcina, kao i prijedlog da se donese odluka i osiguraju sredstva za nabavku lijekova za liječenje oboljelih od koronavirusa, a prema specifikaciji i potrebama koje će odrediti Krizni štab FBiH.

Jednim od predloženih zaključaka se nalaže zdravstvenim ustanovama u FBiH da odmah dostave informaciju o potrebama za medicinskim kisikom i zaštitnom opremom, a Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja da osigura sredstva za njihovu nabavku prema iskazanim potrebama.

Klub SDP BiH predlaže i zaključak kojima se nalaže Vladi FBiH da ograniči marže na sve lijekove i imunološke i vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom, kao i zaključak kojim se nalaže Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH ograničavanje cijena laboratorijskih nalaza, testova i svih drugih usluga vezanih za dijagnostiku i liječenje koronavirusa u svim zdravstvenim ustanovama na području entiteta.

Zatraženo je od svih zdravstvenih ustanova sa područja Federacije BiH da prošire smještajne kapacitete za COVID pacijente, te ad se naloži Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH da provodi maksimalno pojačanu i kontinuiranu kontrolu i nadzor nad poštivanjem donesenih naredbi i mjera.

– Prema potrebama i zahtjevima Kriznog štaba FBiH vršit će se angažovanje kadrova i opreme Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Timovi FUCZ će posebno biti zaduženi za pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama građana oboljelim od koronavirusa. Zadužuje se Vlada FBiH da u, skladu s članom 55. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u cilju zaštite FBiH od unošenja i širenja koronavirusa, organizira i vrši sanitarni nadzor nad putnicima i njihovim stvarima i nad sredstvima u međunarodnom saobraćaju. Nalaže se Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH da iniciraju formiranje stručnog koordinacionog tijela za kriznu komunikaciju sa Vijećem ministara BiH, Vladom RS i Distriktom Brčko radi sinhroniziranog sprovođenja mjera na području cijele države – predlaže Klub SDP BiH.

Također, traži se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara da odmah propišu obavezu prilaganja negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, te nalaže se Vladi FBiH da jednom mjesečno izvještava Predstavnički dom Parlamenta FBiH o sprovedbi usvojenih zaključaka.
Vlada FBiH i Krizni štab FBiH, kako glasi predloženi zaključak, dužni su osigurati svakodnevno izvještavanje javnosti o epidemiološkoj situaciji objedinjeno za područje cijele FBiH, kao i po kantonima u određeno vrijeme.

– Predstavnički dom Parlamenta FBiH iskazuje svoje nezadovoljstvo višemjesečnom indolencijom Vlade FBiH koja je rezultirala izostankom pravovremene nabavke vakcina i nepoduzimanjem mjera i aktivnosti iz vlastite nadležnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja i spašavanja života građana, posebno imajući na umu činjenicu da je odlukom Vlade FBiH proglašena epidemija na području FBiH – predloženi je zaključak Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta za današnju sjednicu tog doma, saopćeno je iz SDP-a.

(FENA)