Kolektivna dženaza u Prijedoru 20. jula

Kolektivna dženaza u Prijedoru 20. jula

Dženaza za žrtve Prijedora bit će organizovana 20. jula na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu, zaključeno je danas na redovnoj sjednici Organizacionog odbora za šehidske dženaze za žrtve Prijedora 2021. godine, održanoj u Bihaću pod predsjedavanjem muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

– U skladu sa protokolom koji je donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, prisustvo je potvrdio i resiu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Bez obzira što je to prvi dan Kurban-bajrama, smatramo da naša obaveza prema šehidima treba biti stalna i da naše dove i emocije tog dana trebaju biti usmjerene prema žrtvama u Prijedoru, njihovim porodicama i kulturi sjećanja koju njegujemo – naglasio je muftija Kudić.

Član Organizacionog odbora i glavni imam Medžlisa IZ Kozarac hafiz Amir ef. Mahić je istakao kako se sve pripreme realiziraju željenom dinamikom te očekuje da će i ove godine program biti kvalitetno realiziran, a da će Organizacioni odbor uložiti dodatni napor da na dostojanstven način oda počast žrtvama genocida u Prijedoru.

– Naša najveća žrtva u tom danu je dug kojeg imamo prema našim šehidima. Želja nam je da kroz aktivnosti koje planiramo alarmiramo širu javnost na kulturu sjećanja na sve ono što se 1992. godine dešavalo u Prijedoru – istakao je hafiz Mahić.

Član Organizacionog odbora i šef Područnog ureda Bihać Instituta za nestale osobe BiH Mujo Begić je predstavio sadašnje stanje kada je u pitanju identifikacija žrtava, kao i druge detalje u ovogodišnjoj organizaciji šehidske dženaze.

– Intenzivno radimo na završnim aktivnostima za identifikaciju žrtava i nadamo se da će njihove porodice ove godine naći djelimični smiraj. Očekujemo da će značajan broj porodica uspjeti doći iz zemalja u kojima trenutno žive i stoga ne možemo govoriti o broju žrtava kojima će se klanjati dženaza, jer nam je neophodna saglasnost porodica – istakao je.

Također je potvrdio i organiziranje biciklističkog maratona Bihać – Prijedor 19. jula u organizaciji Kluba ekstremnih sportova Limit iz Bihaća i pripremu tematske izložbe o zločinu na Korićanskim stijenama koja će biti postavljena u danima obilježavanja 20. jula u atriju Memorijalnog centra Kamičani, saopćio je Organizacioni odbor Prijedor – Kozarac.

(FENA)