Komesarka EU Johansson i ministar Cikotić obišli kamp u Lipi kod Bihaća

Komesarka EU Johansson i ministar Cikotić obišli kamp u Lipi kod Bihaća

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson danas je prilikom posjete Bihaću obišla je migrantski kamp na lokalitetu Lipa, te o procesu migracija u Bosni i Hercegovini razgovarala sa državnim ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, kao i predstavnicima kantonalne i gradske vlasti.

– Raduje me vidljiv napredak na ovoj lokaciji, jer je svim ljudima neophodno osigurati dostojanstven tretman – vrijedan čovjeka. Razgovarali smo o sigurnosnim i humanitarnim aspektima situacije sa migrantima i izbjeglicama u BiH, odnosno neupitnoj podršci Evropske unije u svemu ovome. Jasno je da državne vlasti u Bosni i Hercegovini moraju još dosta toga uraditi i unaprijediti, s obzirom da je i upravljanje procesom migracija jedan od onih 14 uslova za pridruživanje Evropskoj uniji. Također, neophodno je ravnomjernije raspoređivanje tereta i odgovornosti u ovoj situaciji, ili da budem konkretnija, potreban je doprinos i angažman svih dijelova države – izjavila je Johansson.
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je napokon željeni pravac postupanja i djelovanja kada je u pitanju migracijski proces u državi, koji u potpunosti podržavaju i zvaničnici Evropske unije.

– Evidentan je napredak u posljednje vrijeme, krenuvši od poboljšanja uslova ovdje u kampu Lipa, pa do niza drugih realiziranih aktivnosti. Taj kurs koji smo zauzeli u zadnjih nekoliko mjeseci ima puno razumijevanje i podršku Evropske unije i to je ono što me hrabri. Davno su prepoznati naši nedostaci, u smislu neravnomjernog raspoređivanja tereta migracijskog procesa, nepostojanja institucionalnog odgovora, kao i adekvatnih zakonskih rješenja, ali napokon se ističu i prepoznaju naši ogromni napori i nastojanja za što efikasnijim upravljanjem migrantskom situacijom – dodao je ministar Cikotić

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakli su važnost ovakve posjete, te je okarakterizirali najboljim pokazateljem ozbiljnosti angažmana Evropske unije na rješavanju kompleksne situacije sa migrantima i izbjeglicama, naročito u ovom dijelu države.
– Mi smo od prvog dana bili partner i sarađivali sa svima, ali jasno je da ne možemo snositi kompletan teret migrantske krize u državi. Jasno smo iznijeli naše stavove i mogućnosti, te izrazili želju da zajedno sa nadležnim državnim institucijama i uz podršku Evropske unije značajno unaprijedimo sigurnosni, humanitarni i svaki drugi aspekt migracijskog procesa u kantonu. Želimo pomoći svim ljudima, uz prvenstvenu zaštitu sigurnosti naših građana i njihove imovine – riječi su premijera Ružnića.

Delagaciju Evropske unije nakon današnjih protokolarnih aktivnosti u Bihaću, već sutra očekuju sastanci sa najvišim političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

(FENA)