Komšić i Field o NATO i trgovinskom sporazumu između BiH i Velike Britanije

Komšić i Field o NATO i trgovinskom sporazumu između BiH i Velike Britanije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda. U srdačnom i otvorenom razgovoru, razmijenjena su mišljenja o budućnosti NATO integracija Bosne i Hercegovine, u okviru ranije usvojenog Programa reformi.

Ambasador Field je, posebno, istakao da je stav Velike Britanije ostao isti po pitanju ostanka i funkcioniranja OHR-a u Bosni i Hercegovini, kao važnog multilateralnih instrumenta međunarodne zajednice.
Razgovarano je i ekonomskim pitanjima, posebno o zainteresiranosti Velike Britanije za ulaganje u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, u čemu je gospodin Komšić izrazio svoju zahvalnost i ponudio pomoć kako bi se aktivnosti u vezi ekonomskih odnosa dodatno osnažile.

Posebno je bilo riječi i o sačinjavanju Trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, na kojem trenutno rade nadležna ministarstva iz obje zemlje.
Sa svoje strane, Komšić je informirao ambasadora Fielda o aktivnostima njegovog kabineta na sačinjavanju seta zakona kojim se ispunjavaju pojedini elementi iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kao što je prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, zatim novi Zakon o javnim nabavkama BiH i paket od tri zakona o reformi pravosuđa, kojima bi se obavila reforma VSTV-a, u skladu s Mišljenjem Europske komisije i europskim standardima, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

(FENA)