Komšić u Jajcu odao počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću

Komšić u Jajcu odao počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić posjetio je Jajce kako bi obilježio 5. juni, dan kada je 1463. pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Komšić je posjetio i franjevački samostan u Jajcu u kojemu se čuvaju skeletni ostaci posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, te lokalitet Kraljeva groba.

– Želimo i na ovaj način obilježiti kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti, odajući počast posljednjem bosanskom kralju Stjepanu Tomaševiću. Bosna i Hercegovina preživjela je i nadživjela Otomansko carstvo, Austro-ugarsku monarhiju, Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju i nekadašnju SFR Jugoslaviju, što je stavlja u red zemalja u svijetu koje su svojim postojanjem nadživjele druge, mnogo veće i snažnije zemlje koje su nekada postojale – poručio je Komšić.

Tom prilikom uputio je i poziv svim građanima Bosne i Hercegovine da okupljanje na Kraljevom grobu 5. juna svake godine bude tradicionalna manifestacija čiji bi povod bio obilježavanje kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA)