Komšić uputio čestitku novoizabranoj premijerki UK Liz Truss

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku Liz Truss, novoizabranoj premijerki Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske.

– Vaša ekselencijo, s osobitim zadovoljstvom sam primio vijest o izboru Vas za čelnicu Konzervativne stranke i o imenovanju za premijerku Ujedinjenog Kraljevstva. Čestitam Vam i želim uspjeh Vama i Vašim saradnicima.

U ovim teškim vremenima za cijeli svijet, Evropu i Zapadni Balkan, ohrabruje me da će Ujedinjeno Kraljevstvo imati Vas za premijerku. Vaše poznavanje situacije u našoj regiji i političkih odnosa u Bosni i Hercegovini učvršćuje naše uvjerenje u nastavak prijateljskih i partnerskih odnosa naše dvije zemlje.

Građani Bosne i Hercegovine iznimno cijene Vašu dosadašnju aktivnu ulogu i nedvosmislenu podršku zaštiti mira i očuvanju stabilnosti naše zemlje i cijele regije. Vaše razumijevanje važnosti euroatlantskih integracija za Bosnu i Hercegovinu daje nam nadu da ćemo se zajedno uspjeti izboriti za demokratske vrijednosti građanskog društva. Podrška koju nam dajete znači nam mnogo u borbi sa zloćudnim utjecajem Ruske Federacije u našoj zemlji.

Poštovana premijerko Truss, vjerujem da će Bosna i Hercegovina nastaviti biti partner Ujedinjenom Kraljevstvu u borbi za vrijednosti slobodnog i demokratskog svijeta i nakon oktobarskih izbora u našoj zemlji – kaže se u Komšićevoj čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA)