Kremlj – Putin je dobrog zdravlja

Kremlj je saopćio u četvrtak da je ruski predsjednik Vladimir Putin dobrog zdravlja, odbacujući, kako ih naziva, lažne navode da on izgleda loše.

–  Sve je u redu s njegovim zdravljem – izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o Putinovom zdravlju  na dnevnom brifingu za novinare.

– Znate da ukrajinski informacijski specijalisti, kao i britanski i američki, šire razne laži o stanju predsjednikovog zdravlja u posljednjim mjesecima – to nije ništa osim laži – dodao je.

Putin je kašljao tokom javnog pojavljivanja u srijedu, kada je novinska agencija Interfax navela njegove riječi da je dobio lakšu prehladu tokom posjete Iranu prethodnog dana.

– Jučer je bilo veoma toplo u Teheranu, plus 38 stepeni Celziusa, i klimatizacija je bila veoma jaka tamo. Zato se izvinjavam – navodi novinaka agencija riječi Putina (69).

Međunarodna pažnja prema njegovom zdavstvenon stanju intenzivirala se u posljednjim mjesecima, uključujući njegove sastanke sa stranim i ruskim zvaničnicima kada je sjedio na suprotnim stranama dugačkih stolova kao mjeru predosrožnosti protiv Covida. Tada je izgledalo da on hoda sporo.

Otkako je pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu 24. februara, on je često bio u očima javnosti, održavajući puni dnevni red svojih sastanaka i telefonskih razgovora, uključujuči i dva putovanja u inostranstvo u proteklom mjesecu.

Direktor  CIA William Burns upitan je o toj temi tokom sigurnosnog foruma u Sjedinjenim Državama u srijedu, kada je je izjavio da je  Putin “potpuno zdrav”, prenosi Reuters.

(FENA)