Krug 99 : Najavljene odluke visokog predstavnika u vezi izborne reforme su diskriminirajuće

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 danas su na vanrednoj pres-konferenciji izrazili nezadovoljstvo zbog, kako kažu, diskriminirajućih odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH.

Član Predsjedništva Kruga 99 Bojan Šošić naglasio je da predstojeća odluka visokog predstavnika nastavlja logiku konstituentnih naroda nametnutu Daytonom i smatra da će dodatno učvrstiti etničke podjele.

– Po svemu što znamo o odlukama koje će OHR već sutra donijeti čini se da se ovim unosi jedan dodatni sloj diskriminacije opet putem demokratskih parametara. Sada se ne samo etnicitet već na određeni način i teritorijalnost nameće kao faktor odnosno počinje da dodatno diskiminira građane BiH od učešća u demokratskim procesima. Suština je da će naši građani biti dodatno diskrimnirani – rekao je Šošić.

Pored kršenja demokratskih načela od visokog predstavnika, članovi Kruga 99 ističu da su zabrinuti zbog “političkih posljedica navedene odluke, koja bi mogla nesmetano omogućiti otvoreno separatističkim strankama HDZ-u i SNSD-u da steknu kontrolu nad Domom naroda”.

Također, član Predsjedništva Kruga 99 Hazim Bašić istakao je da predviđene odluke Schmidta koje se odnose na cenzus su antiustavne, nedemokratske i anticivilizacijske.

– Dodatno, ignoriše se i 14 prioriteta koje je BiH preuzela kao obavezu na svom evropskom putu, a koji, između ostalog, predviđaju razvoj BiH kao države s vladavinom prava. Predviđenim nametanjem cenzusa od tri posto ili ma o kojem drugom procentu se radi, visoki predstavnik odbacuje i krši sljedeće dokumente: pet presuda Evropskog suda za ljudska prava, rezolucije parlamenta EU i mišljenja Vencijanske komisije. Čak šta više time se krši i Ustav BiH u kojem je navedeno da se Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama nalazi iznad svakog drugog prava – rekao je Bašić.

Članovi Kruga 99 poručili su da će podržati današnje proteste ispred OHR-a, te odluka visokog predstavnika predstavlja izadaju demokratskih vrijednosti.

(FENA)