Ljekari iz BiH, regije i svijeta u viber grupi uče od BHAAAS-ovih stručnjaka

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) od početka pandemije virusa korona educira ljekare i medicinsko osoblje koji u Bosni i Hercegovini i državama regije rade liječe pacijente oboljele od COVID-19. Osim konsultacija sa medicinskim osobljem, BHAAAS-ov tim uradio je i tri serijala edukativnih video materijala za informisanje stanovništva o COVID-19 pod nazivom ‘60 sekundi o koroni’, koji je dobro prihvaćen od javnosti.

– Članovi BHAAAS-a prof. dr. Ognjen Gajić, prof. dr. Emir Festić i prof. dr. Adnan Begović iz SAD pokrenuli su prije dvije godine viber grupu CERTAIN ICU Support. U toj grupi aktivno je oko 6.000 vrhunskih doktora iz BiH, regije i svijeta, svakodnevno razmjenjuju iskustva i naučne dokaze o COVID-19. Osnivanje i rad te viber grupe podržala je i Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Sarajevu – navodi se Press Office BHAAAS.

Certain Icu (Checklist for Early Recognition and Treatment of Acute Illness and Injury) je program edukacije, Klinike Mejo iz SAD koji je primijenjen u više od 40 bolnica širom svijeta.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. To je međunarodna afirmirana institucija čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje i saradnja sa bh. naučnicima i umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je osnovana 2007. godine u Sjevernoj Americi, a članovi su doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u zapadnoj Evropi.

(FENA)