Ljubičić: Prioritet nam je ovog ljeta EP, s mladim timom i bez bijele zastave’ u Zlatnu ligu CEV-a

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju ove subote protiv Belgije u Kortrajku očekuje prvi meč u sklopu Zlatne lige Evropske odbojkaške federacije (CEV), proteklog je vikenda u Zenici odigrala dva kontrolna susreta protiv Crne Gore u kojima nije uspjela upisati i pobjedu.

 

Međutim, selektor Stevan Ljubičić koji se pripremama reprezentacije zbog klupskih obaveza priključio tek prošle sedmice, nije bio nezadovoljan viđenim u dva meča protiv Crnogorki, od kojih je prvi okončan rezultatom 2:2 (dogovoreno da se igra na samo četiri seta) te u drugom poražene s 2:3.

-Mi smo ove utakmice iskoristili više kao trening, jer sam i ja bio došao samo tri dana ranije pa sam želio da vidim sve djevojke. Za njih, a i za mene neka su lica u potpunosti nova pa nisam imao sliku šta i koliko mogu te smo iskoristili ove utakmice da vidimo sa čim raspolažemo. Da vidimo šta možemo da primjenimo i od nekih taktičkih varijanti te sa čim možemo krenemo u prve dvije utakmice, na mini turneju u Belgiju (27. maja, Kortrajk) i Švedsku (31. maja, Lund) – kazao je u izjavi za Fenu selektor Ljubičić.

Na pitanje kako spriječiti oscilacije u igri koje su prezentirali protiv Crnogorki, odnosno nakon vodstva od 2:0 te gubitka oba naredna seta u prvom meču, kao i poraz u drugom meču nakon gubitka prvog seta te preokreta i vodstva od 2:1, da bi na kraju ipak bile poražene s 2:3, odgovara kako će to uraditi “tako što će definisati startnu postavu te model igre koji će primjenjivati u narednom periodu”.

– Vidjeli ste da sam poslije svakog seta mijenjao startnih šest. Oscilacije su, prije svega, posljedica mladosti. Ove smo godine prepuni mladih igračica pa je u ovoj selekciji, od njih 18, ja mislim osam prvi put sa nama. Djevojčice su to od 16, 17, 18 godina…Neke su malo starije, ali su, također, prvi put tu – Nina Đukić, Maja Lasić… Ali, izuzetno sam zadovoljan odnosom, zalaganjem, radom na treninzima. Sve što se dešavalo na ovim kontrolnim utakmicama, upravo je i bilo u svrhu provjere šta mi možemo i pod nekim stresnim rezultatom te da vidimo šta i kako funkcionišemo kada mi diktiramo tempo utakmice – kazao je Ljubičić.

Utakmice su, ističe, bez obzira na rezultat poslužile svrsi te su se igračice i na samom terenu mogle međusobno bolje upoznati.

-Da se malo adaptiramo i na nešto novo. Na treningu su imale priliku da se upoznaju u individualne kvalitete svojih saigračica, a u ovim smo utakmicama imali priliku da se upoznamo i na malo drugačije pravce napada, čvrstinu bloka…Sve u svemu svrsishodna   provjera i idemo u Zlatnu ligu sa tim s čime raspolažemo i sigurno bez ‘bijele zastave’ – podvlači Ljubičić.

Odbojkašice u Belgiju putuju u četvrtak, a povratak u Zenicu, gdje će nastaviti pripreme u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”, gdje će u junu igrati i dvije domaće utakmice u sklopu Zlatne lige CEV-a (10. juna Švedska te 14. juna Belgija), planiran je već 1. juna. Tada bi im se trebale priključiti i iskusne Ajla Paradžik i Dajana Bošković, koje zbog povreda neće biti spremne za prve dvije utakmice, dok Edina Begić ovog ljeta neće uopće nastupiti u Zlatnoj ligi CEV-a.

-Još ću jednom naglasiti da je nama ovog ljeta prioritet Evropsko prvenstvo (15. august – 3. septembar). Već sam obavio razgovor sa svim igračicama i na EP-u ćemo biti na okupu, biće ono sve što bh. odbojka može ponuditi. Sa izuzetkom onih koje su malo ozbiljnije povrijeđene, ali one, ostale, koje su nas i dovele do ovih rezultata, bit će tu. Ozbiljniju povredu ramena ima Žana Dragutinović te Elena Babić, koja ima problem s prijelomom šake. Upravo iz tih razloga i nisu tu, s nama – kaže Ljubičić.

BiH će na EP-u, koje će se igrati u Belgiji, Njemačkoj, Italiji i Estoniji, igrati u grupi B, a protivnice će im biti domaćini te grupe, reprezentacija Italije, zatim Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Švicarska.

(FENA)