Luka Garza potvrdio da prvi put dolazi na okupljanje reprezentacije BiH

Bosanskohercegovački košarkaški centar Luka Garza (24) je potvrdio da dolazi na okupljanje reprezentacije pred utakmice pretkvalifikacija za Olimpijske igre.

 

 

Centar Minnesota Timberwolvesa je razgovarao sa selektorom Adisom Bećiragićem i poručio mu da će doći na pripreme koje počinju 23. jula na Vlašiću.

Garza će se prvi put pojaviti na pripremama i pokušati nametnuti tokom treninga i prijateljskih utakmica, a, nažalost, selektor Bećiragić će morati birati između njega i Amara Alibegovića s obzirom da su njih dvojica u FIBA-i registrovani kao naturalizovani košarkaši. Treći naturalizovani bh. košarkaš John Roberson najvjerovatnije neće doći na okupljanje zbog povrede stopala.

“Za mene i moju familiju je velika čast da predstavljam zemlju u kojoj je moja majka rođena. To je čast koja ispunjava moje srce nemjerljivom radošću, moj san još od djetinjstva. Ne mogu dočekati trenutak kada ću košarkaški teren dijeliti sa saigračima iz reprezentacije i dati sve od sebe za trenera Adisa, stručni štab i Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Garza za stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Ove sezone Garza je upisao 28 nastupa u NBA ligi za Minnesotu te bilježio prosječno 6,5 poena i 2,3 skoka, a zapažene partije ostvarivao je i u razvojnoj G ligi kao član Minnesotine filijale Iowa Wolvesa u kojoj je prosječno postizao 29,8 poena. Bio je i najkorisniji igrač (MVP) Next Up utakmice G lige, koja je okupila najbolje igrače ovog takmičenja.

Podsjetimo, okupljanje reprezentacije BiH zakazano je za 23. juli na Vlašiću. Zmajeve od 12. do 20. augusta očekuje pretkvalifikacijski turnir. Izabranici Adisa Bećiragića se nalaze u grupi B sa selekcijama Mađarske, Portugala i Poljske, koja će biti domaćin turnira.

Prve dvije ekipe iz grupe plasirat će se u polufinale, gdje će igrati sa najbolja dva tima iz grupe A (Češka, Izrael, Estonija, Sjeverna Makedonija). Pobjednik turnira će otići u kvalifikacije za Olimpijske igre.