Medićka suspendirala Dokumentarni i dramski program

Medićka suspendirala Dokumentarni i dramski program

Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić je opet usmjerila udar na Miralema Ovčinu i 11. januara ove godine suspendirala Dramski i dokumentarni program Radija BiH na 7 dana. Navodni razlog je što se ne upisuje koliko puta je neki reprizni sadržaj emitovan.

Radi se o formalnost koja nema nikakvog osnova za takvu radikalnu odluku. Naravno, nije o tome riječ, nego o klasičnom mobingu u ime nekih političkih ciljeva kojima sadašnje rukovodstvo očigledno je, truje javnost u BiH.

Prije tačno pola godine Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) pokrenuo je disciplinski postupak protiv urednika dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine, kao i novinara Mirze Skenderagića.

Razlog je bio serijal emisija pod nazivom “Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici” u produkciji Memorijalnog centra Potočari, koji je emitiran na BH Radiju. Ranije su direktorica BH Radija 1 Pejka Medić i članovi Upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber i Dejana Radovanović-Šarenac poslali zajedničko saopćenje u kojem su naveli da se „jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznose kvalifikacije i optužuje srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza“.

Reagirali su iz Memorijalnog centra Potočari: „Izvještaj govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde“.

Takva reakcija direktorice Radija Pejke Medić bila je nešto već viđeno. Ona je u političkom stilu mnogo prije javno protežirala osuđene ratne zločince, a onda na novoj direktorskoj poziciji krenula u progon onih koji dokumentiraju zločin genocida.

Stvarni pritisak na Miralema Ovčinu i čitav tim programa kojem je urednik traje već dugo, a sistem je izgleda nemoćan da ovo razriješi. Rukovodstvo Radija očito krije izveštaj komisije koja je bila formirana da ispita ovaj slučaj. Oni nikada nisu javno obznanili šta je bilo sa prigovorom RAK-u povodom tih prošlogodišnjih julskih događaja.

Uostalom, za bilo kakvu promjenu programa Medićka je morala konsultirati RAK, a ne svojevoljno donositi odluke.

Na samovlašće i prikrivanje činjenica reagirala su ugledne javne ličnosti: Gradimir Gojer, Dino Mustafić, koji je otvoreno optužio Pejku Medić za progon Miralema Ovčine, zatim Ognjen Tvrtković, Tanja Miličević Oručević, Ferida Duraković, Hasija Borić…

Otvorenim pismom se obratio i akademik Dževad Karahasan…

Izgleda da nema ni prava ni demokratskog odlučivanja  tamo odakle bi samo takve poruke trebale dolaziti građanima ove zemlje.

Užas se, na očigled javnosti, rasteže od historijskog revizionizma, negiranja genocida preko pravnog nasilja do svake vrste mobinga nad zaposlenim.