Mijatović: Kajganić mora izdati nalog za hapšenje Dosika i Šulića

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je u izjavi za Hayat.ba da smo do jučerašnje sjednice Narodne skupštine RS-a mogli samo pričati o političkom egzibicionizmu lidera SNSD-a Milorada Dodika, ali da već od danas očekuje hitne reakcije.

– Očekujem hitnu reakciju sa dvije strane. Od Suda i Tužilaštva BiH, da glavni državni tužilac Milanko Kajganić izda nalog za hapšenje Dodika i za sve koji su bili predlagači i one koji su glasali. Postoje formalni uslovi za hapšenje Dodika, članova kolegija NSRS-a te potpredsjednika NSRS Denisa Šulića. Od međunarodne zajednice očekujem da prekine da pregovora i krene sa sankcijama, jer je ovo nasrtaj na ustavni poredak i napad na evropske vrijednosti – kazao je Mijatović.

Dodaje da je sa ovim činom Dodik jasno pokazao svijetu da je secesionista.

– Ako dozvole ovo danas u BiH, neka se ne iznanade kada Viktor Orban, premijer Mađarske, krene s urušavanjem Evropske unije. Ako međunarodna zajednica želi kraj EU, neka dozvole Dodiku da ovo radi –  poručio je Mijatović.

Podsjećamo da je NSRS jučer usvojila zaključke o prijenosu nadležnosti s države na entitet RS, što su osudile i brojne strane ambasade u BiH kao i Delegacija EU u BiH.