Mijatović za N1: Eichhorst prijetila izuzećem EUFOR-a iz BiH

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović danas je za N1 govorio o političkim odnosima u BiH nakon što su propali novi pregovori o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Kako je kazao Mijatović, stranci koji su bili medijatori pregovora su u jednom trenutku čak prijetili izuzećem EUFOR-a iz BiH.

Ono što je fascinantno, ja sam govorio javno, nevjerovatno je da gospođa Eichorst bila sklona da predloži stvari koje nemamo ni u jednoj evropskoj zemlji. Onda kada pojedini politički lideri koji nisu htjeli to da prihvate, čak se prijetilo izuzećem EUFOR-a iz BiH. Vrlo čudan pristup, kao da se radi o nekoj afričkoj zemlji a ne zemlji koja je u srcu Evrope. Treba pojednostaviti stvari, evo sutra neka to što su predlagali u BiH usvoje u bilo kojoj evropskoj zemlji, mi ćemo biti za“, kazao je Mijatović.

Pregovore ste nazvali farsom i projektom?

Interesi gospođe Einchorst i još nekih će biti predmet istražnih komisija u Briselu. Ukoliko misle da se neke stvari ne znaju, grdno se varaju. Stranci moraju da shvate da nije dovoljno napisati izvještaj Briselu i Washingtonu da postoji napredak u BiH i time završiti svoj mandat. Sad smo došli u fazu da određeni domaći akteri politički koji žele da sačuvaju pozicije vlasti, definitivno su krenuli preko tih istih stranaca da lobiraju za korak unazad“, pojasnio je.

Mijatović kaže da se zna kome je bilo u interesu da se usvoji “nakaradni i šovinistički zakon”.

Zna se kome je bilo u interesu da dobijemo taj nakaradni šovinistički izborni zakon, gospodinu Čović mada se nije ni libio gospodin Dodik. Vrlo brzo ćemo vidjeti rezultate istražne komisije u Briselu i mislim da ćemo biti fascinirani kako su pojedine firme iz susjednih zemalja lobirale“.

Kome ste pisali u Briselu i kakve imate informacije?

“Postoje ljudi u EP koji su prijatelji Evrope i BiH, vidi se angažman pojedinih poslanika kada je u pitanju naša zemlja. Ja bih sačekao još par dana dok ne bude zvanično i onda ću rado podijeliti informacije s vama i javnošću”, kazao je Mijatović.

Na pitanje zašto kaže da se radi o “namještaljci”, Mijatović je kazao:

Vi znate da smo rekli da ne želimo učestvovati u pregovorima prije Neuma. Kada su nastavljeni pregovori u Sarajevu, bilo je nekoliko stranaka kojima nije upitan okvir i pozicija BiH. Mi smo rekli da ćemo učestvovati u onom paketu koji se zove integritet izbornog procesa. Vrlo jasan je naš stav bio, a to je da sve što se predlaže je neprihvatljivo. Namještaljka je istih onih o kojima pričam od početka emisije. Neka izađu i kažu da stoje iza stavova Dragana Čovića i fašističkih ideja da se podijeli ova zemlja. Nema razloga da izmaraju i javnost i građane. Da imaju dovoljno ruku, oni bi ovo izglasali. Nemaju dovoljno ruku“.