Muftija Kudić: Sjetimo se naših šehida iz Prijedora i molimo za Allahovu milost

Muftija Kudić

Brojni vjernici u Unsko-sanskom kantonu (USK) su u svim džamijama i mesdžidima klanjali Bajram – namaz. Odlukom Vlade USK zbog kolektivne šehidske dženaze u Prijedoru proglašen je Dan žalosti, tako da će se vjernici u ovom dijelu BiH iz poštovanja prema žrtvama zločina iz 1992. godine danas suzdržavati od svečarske atmosfere.

Bajram – namaz u Gradskoj džamiji u Bihaću predvodio je Suad ef. Mahmutović, koji je vjernicima prenio i dio bajramske poruke bihaćkog muftije Mehmeda ef. Kudića.

– Ove godine prvi dan kurban-bajrama je i dan kolektivne dženaze za šehide Prijedora i doline Sane. Oni su ubijeni jer su bili različiti od svojih ubica; bili su dobri ljudi, bili su
Bošnjaci, muslimani. Zato vas pozivam da se sjetimo naše nepravedno ubijene braće, da im klanjamo dženazu i na dostajnstven način ih ukopamo. Molim Allaha da nam podari takvaluk i očisti naše duše, te da nam ukaže svoju milost, kao što ju je ukazao Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj – dio je bajramske poruke bihaćkog muftije Kudića.

Efendija Mahmutović naglasio je važnost ljudskih manira i lijepog ponašanja, obrazovanja, dostojanstvenosti i svjesnosti Allahovih odredbi, naročito u današnje vrijeme brojnih izazova za čovječanstvo. Podsjetio je i da se žrtvovanjem kurbana u prva tri bajramska dana vjernici odmiču od pohlepe, zavidnosti i nadmenosti.
Kolektivna šehidska dženaza za 12 žrtava zločina u Prijedoru 1992. godine klanjat će se danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, s početkom u 12 sati.

(FENA)