Murphy bh. građanima: Sutra glasajte i učinite da BiH bude onakva kakvu je vi želite

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy pozvao je građane BiH da sutra iziđu na izbore, da glasaju i, kako je rekao, “učinite da Bosna i Hercegovina bude onakva kakvu je želite”.

– Sutra imate važnu priliku da se čuje vaš glas glas kada je u pitanju budućnost kakvu želite za sebe, svoju djecu i unučad. Pozivam vas da glasate – rekao je Murphy.

Možda ste razočarani, dodao je, ili čak ljuti zbog stanja u kakvom se Bosna i Hercegovina danas nalazi.

Izborni dan je prilika, naglasio je, da svojim liderima kažete šta mislite o njihovim uspjesima i neuspjesima.

– Ovo je prilika da svoje lidere pozovete na odgovornost. Ukoliko smatrate da vaši, izabrani predstavnici nisu radili za vaše dobro tokom prethodne četiri godine, ne dajte im svoj glas. Izaberite nekog novog – naveo je ambasador Murphy.

Ako za četiri godine zaključite da ta osoba nije bila ništa bolja, kazao je, ne dajte ni njoj svoj glas i „zapamtite, izbori nisu prilika samo za političare da se obrate vama, nego i za vas da se obratite političarima“.

– Možda niste entuzijastični po pitanju bilo kog kandidata čije ime će se sutra naći na glasačkom listiću, a to se može desiti u svakoj demokratskoj državi, uključujući i Ameriku, ali, istakao je, demokratija ne može preživjeti ukoliko je ljudi aktivno ne grade i štite, a glasanje na izborima, više od svega, znači baš to – smatra američki ambasador u BiH.

Murphy je naglasio da se bez aktivnog učešća građana, demokratija vremenom urušava.

– Bilo da u potpunosti zataji, bilo da korumpirane elite zarobe institucije da služe njihovim interesima, hineći demokratiju spolja, ali nagrizajući njenu srž. U konačnici, vi ste ti koji svojim učestvovanjem, iznošenjem svojih stavova i glasanjem činite da demokratija funkcioniše! Zato vas pozivam da sutra glasate i učinite da Bosna i Hercegovina bude onakva kakvu je vi želite – poručio je Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, saopćio je press ured Ambasade SAD u BiH.