Nikšić, Konaković, Kojović i Đonlagić: Schmidt daje još jednu šansu političkim dogovorima

Lideri političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine razgovarali su danas s visokim predstavnikom Christianom Schmitom koji bi danas, prema najavama, trebao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić kazao je nakon sastanka da im je Schmidt potvrdio da se u ovom trenutku neće ići s nametanjem ekstremnih odluka koje su izazvale nemir u javnosti, odnosno bit će nametnute samo one izmjene Izbornog zakona koje se tiču integriteta izbornog procesa.

– Nismo vidjeli odluku iako je rečeno da je ona proslijeđena političkim partijama, ali je rečeno da nećemo doživjeti nikakvo iznenađenje. OHR je potrošio mnogo energije kako bi došao do određenih rješenja kada govorimo o evidentnom problemu u BiH – dodao je Nikšić.

Za njega je problematično što na sastanku nisu bili lideri, kako kaže, ključnih političkih stranaka koje je optužio za trenutno stanje jer bi oni trebali biti tu kada se razgovara o ovim važnim pitanjima.

– Ovo što se do sada radilo baziralo se na Mostarskom sporazumu koji za nas nije obavezujući jer nije postignut u institucijama BiH. Zadnji ustupak koji smo napravili u skladu s tim sporazumom je izglasavanje izmjena Izbornog zakona o pitanju Mostara koji je također loš. Dalje ustupke nećemo praviti – stava je Nikšić.

Schmidt očekuje, dodaje, da će nastaviti u narednom periodu raditi na pronalaženju rješenja za pitanja koja neće biti predmet današnje odluke, ali i da neće odustati od nametanja i takve odluka kada procijeni da je potrošeno puno vremena da se političari dogovore.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je da sve što se dešava na političkoj sceni BiH posljedica dogovora između HDZ-a i SDA jer je tada potpisano, tvrdi, legitimno predstavljanje HDZ-u.

– Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati, zaustavljeni smo u razgovorima o transparetnosti izbornog procesa, a ranije smo došli do izmjena Ustava BiH u smislu davanja mogućnosti svima da budu kandidati na izborima i budu birani – kaže Konaković.

Najviše polemike u javnosti izazvala je mogućnost nametanja cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta, a Konaković kaže da je Schmidt nekoliko puta rekao i da se razmišlja o cenzusu.

Mišljenja je da Schmidt mudro čeka neko vrijeme u kojem će se dogovoriti politički lideri, u šta Konaković ne vjeruje, kako bi riješio i politički dio izmjena Izbornog zakona ukoliko u tome ne uspiju.

Predstavnik Naše stranke Predrag Kojović je također kazao da će visoki predstavnik pustiti lidere da se pokušaju dogovoriti, dok bude mislio da to ima smisla.

– Moje pitanje je bilo da li bi eventualno njegova odluka došla u vrijeme kampanje ili još gore u onom trenutku kada se prebroje izborni rezultati. Zamislite situaciju da opozicija uspije osigurati po šest predstavnika u svakom klubu naroda, da bi se nekoliko dana nakon toga broj pomjerio na osam – kaže Kojović.

Smatra da visoki predstavnik ima vrlo dobre namjere prema BiH, te da je odluka da se ide s tehničkim dijelom izmjena, a da se političkim pregovorima daje još jedna šansa, vrlo mudra u ovom trenutku.

Predstavnik Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić ocijenio je da je u redu dio odluke Schmidta koji se odnosi na integritet izbora te da su pomaci vezani za transparentnost izbornog procesa, kako je rekao, dobro iskomunicirani s Centralnom izbornom komisijom (CIK) koji će imati institucionalni i ljudski kapacitet da implementria taj dio odluke.

Što se tiče političkog dijela, smatra da je glas građana u posljednjih nekoliko dana jednim dijelom uticao da se to odgodi, ali ne misli da je to završena priča.

– Vezano za taj politički dio, nikakvi etnički cenzusi, procenti ne dolaze u obzir, jer ne možete nikakvom matematikom dovesti u situaciju bilo kojeg građanina da nema pravo da bude kandidat – kazao je Đonlagić.

Sastanak političkih lidera BiH održan je uoči objave visokog predstavnika Christiana Schmidta zakazane za danas u 17 sati o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

(FENA)