Novalić: Formiran tim koji će Federaciji BiH nabaviti do 400.000 vakcina

Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj hitnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije BiH sa proizvođačima pregovarati nabavku vakcina.

Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je direkor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član kriznog štaba Ministarstva doktor Davor Pehar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je, nakon što je postalo jasno da mehanizam COVAX-a na državnom nivou nije funkcionalan, Federacija BiH morala reagovati u proceduri nabavke vakcina.

– Poslali smo zahtjev institucijama i osobama za koje smatramo da trebaju biti dio ad hoc tima, ali i za ekspresno djelovanje u nabavci vakcina. Uključili smo Parlament FBiH, tri kantona koji imaju kliničke centre i Zavod za javno zdravstvo. Ovaj tim bi trebao na sjednici u Mostaru 11. marta dostaviti prijedlog ugovora o nabavci vakcina koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip vakcine i količinu. Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400.000 vakcina, jer još uvijek očekujemo vakcine od COVAX-a i programa Evropske unije. Također cijena vakcina ne može iznositi više od 12 miliona KM – kazao je Novalić.

Kako je kazao, predsjednik grupe je prim. dr. Pehar, a članovi su specijalisti za lijekove u Federalnom ministarstvu zdravstva Sanja Čustović i Vesna Alagić, član Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prof. dr. Mirsad Kacila, šef Kabineta premijera KS Sanja Škuletić – Malagić, pomoćnik ministra za zdravstvo i zaštitu Alma Kadić, specijalista epidemiologije Blaško Topalović iz Tuzlanskog kantona i specijalista infektologije iz Hercegovačko – neretvanskog kantona Svjetlana Grgić.

Dodaje da nabavka vakcina treba biti direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika, te da se za nabavku vakcina javilo već šest kompanija iz FBiH.

(FENA)