Obilježena 29. godišnjica formiranja Odreda i otkriveno spomen obilježje ‘Lasta’

Obilježena 29. godišnjica formiranja Odreda i otkriveno spomen obilježje 'Lasta'

U organizaciji Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.

Tim povodom otkriveno je novoizgrađeno spomen obilježje „Lasta“ u Spomen parku „Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, čiju je izgradnju finansirala Općina Centar u iznosu od gotovo 153.700 KM. Spomen obilježje je izgrađeno u znak sjećanja na poginule pripadnike Odreda. Polaganjem cvijeća, minutom šutnje, učenjem Fatihe i puštanjem 56 golubova odata je počast stradalim braniocima ove slavne jedinice.

U ime Općine Centar obilježavanju godišnjice Odreda prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo, te vijećnici Velija Katica, Dženan Muminović i Željko Majstorović.

Predsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Salko Škoro kazao je da je spomenik herojima najbolji način kako ćemo sačuvati sjećanje za sve buduće generacije koje dolaze.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo kazavši da se historija nikada ne smije zaboraviti, dok je načelnik Mandić istakao značaj očuvanja sjećanja na sve one koji su dali svoje živote da bismo mi danas uživali slobodu.

Odred „Lasta“ formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.

Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginuo tokom borbenih dejstava.

Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA)