Objavljena publikacija Vijećnica – NUBBiH ‘u potrazi za identitetom’

U izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izašla je nova knjiga Vijećnica – NUBBiH ‘u potrazi za identitetom’, autora Ismeta Ovčine.

Knjiga svjedoči tužnoj sudbini te institucije u poratnom periodu, koja nije prevazišla implikacije ratnih dešavanja.

Navedeno je da Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine 30 godina nakon njenog postratnog razaranja i dalje trpi nepoštivanje i neprihvaćanje, toleriše nemarnost i indiferentnost od odgovornih struktura.

Kroz neriješen pravni, finansijski i imovinski status, čuvar pisane riječi stvarane stoljećima na ovim prostorima, jedan od čuvara bh. identiteta, institucija visoko priznata u svim svjetskim i evropskim strukovnim asocijacijama i organizacijama, ovdje je prečesto prepuštena samoj sebi.

Knjiga prije svega, ima namjeru i obavezu da i na ovaj način sumira i podsjeti sve nadležne na borbu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za pravno-finansijski status, ali i borbu za rješavanje njenog statusa u zgradi Vijećnice, u koju je smještena 1951., kada se Administrativno-upravna funkcija Vijećnice usmjerava ka kulturnom naslijeđu, obrazovanju i nauci.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u zgradi Vijećnice je bila do granatiranja, 25. augusta 1992., do kada je i imala status nosioca prava raspolaganja, a nakon toga status korisnika, koji ni do danas nije ostvaren.

Na tom putu prezentiran je dio relevantne korespondencije između Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i nadležnih organa, koja bi se (uz časne izuzetke) mogla nazvati igrom gluhih telefona.

Ova, treća po redu publikacija, nastavak je publikacija Vijećnica – prepoznatljivi simbol Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine štampane 2007., kojoj su priređivači: Ismet Ovčina, Sonja Polimac i Amra Rešidbegović i Vijećnica – NUBBiH, Inad kuća, izdate 2009. istih priređivača.

Istaknuto je da donatori i sponzori, posebno međunarodni, treba i na ovaj način da znaju da NUBBiH ne stanuje u zgradi Vijećnice, jer joj je uskraćeno pravo na povratak u svoj dugogodišnji dom, čak i u ograničenom kapacitetu.

Recezenti knjige su Amra Rešidbegović, bivša dugogodišnja pomoćnica direktora NUBBiH i rukovodilac Specijalnih zbirki, te Adnan Busuladžić, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA i bivši dugogodišnji direktor Zemaljskog muzeja BiH.

– Po ko zna koji put predočena je vjerna slika problematike ove institucije od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu, o sadržaju njena rada, stradanju i obnovi, o postignućima nacionalnog i internacionalnog značaja i njenim potrebama. Cilj je uvijek isti – da probudi uspavane donosioce odluka, osnivače, sve nadležne iz dubokog sna neodgovornosti, nezainteresiranosti i na kraju neznanja. Ova knjiga je rezultat dugotrajne, neravnopravne borbe za razvoj kulture, obrazovanja i nauke – saopćeno je iz NUBBiH.

(FENA)