Opravdano osnivanje Fonda za obrazovanje mladih iz socijalno ugroženih porodica

Opravdano osnivanje Fonda za obrazovanje mladih iz socijalno ugroženih porodica

Pravo na obrazovanje bi trebalo biti jednako za sve, bez obzira na socijalnu kategoriju iz koje djeca i mladi dolaze. Zbog teške ekonomske situacije građana, studiranje je postalo privilegija imućnijih, bez obzira na uspjeh djeteta kroz obrazovanje.

Fond za visoko obrazovanje mladih iz socijalno ugroženih porodica na nivou Tuzlanskog kantona značajno bi mogao pomoći pri pružanju jednakih mogućnosti nadarenim tinejdžerima. To bi podrazumijevalo da budući studenti mogu upisati jedan od fakulteta na Univerzitetu u Tuzli, a da cijena njihove školarine i studentskog doma, te minimalni džeparac budu pokriveni iz spomenutog fonda.

Profesor Pravnog fakulteta u Tuzli Boris Krešić kaže da postoji mogućnost osnivanja takvog fonda u TK.
– Postoji mogućnost da se Zakonom o visokom obrazovanju TK uredi navedena oblast. Potrebno je definisati pri čijoj nadležnosti bi bio fond, koja prava studenata bi se finansirala, kao i pitanje koji studenti spadaju u navedenu kategoriju. Jedna od poteškoća bi mogla biti odlučnost studenata da budu označeni kao socijalno ugrožena kategorija, a sve radi stigmatizacije društva. Evidentni su i danas slučajevi da studenti ne žele da priznaju da dolaze iz socijalno ugroženih kategorija – izjavio je za Fenu profesor Krešić.

Prije osnivanja fonda bilo bi potrebno istražiti koliko trenutno imamo studenata da spadaju u kategoriju socijalno ugroženih, te napraviti istraživanje u srednjim školama koliko učenika odustaje od upisa na fakultet radi nedostatka finansijskih sredstava.

Da je ekonomski opravdano osnivanje Fonda za visoko obrazovanje mladih iz socijalno ugroženih porodica smatra i profesor Mirsad Hadžikadić, doktor računarskih nauka.

– Svjestan sam činjenice da je svaki budžet nedovoljan za sve ono što treba da se uradi u svakoj zajednici. Međutim, potrebe zajednice se moraju prioritizirati. Mislim da nema važnije stavke za zajednicu, društvo, kanton ili državu od obrazovanja, pogotovo visokoškolskog. Zato, svakako da postoji realna ekonomska mogućnost za osnivanje takvog fonda. Pitanje je samo da li smo spremni da se odreknemo, bar privremeno, stvari i projekata koji su manje važni od obrazovanja – izjavio je Feni Hadžikadić.

Prema njegovom mišljenju, predloženi pristup finansiranju visokog obrazovanja mladih iz socijalno ugroženih porodica bi bio odličan korak ka jednakom obrazovanju za sve, bez obzira na njihovo finansijsko ili ekonomsko stanje.

Da je riječ o važnom i kvalitetnom iskoraku u budućnost smatra i aktivista iz Tuzle Adi Selman.

– Formiranje fonda za obrazovanje za djecu i mlade iz ranjivih kategorija bi zasigurno bio kvalitetan i važan iskorak koji je potrebno učiniti. Bez obzira na sve negativne činjenice važno je da se mi kao predstavnici nove generacije nastavimo boriti za bolje i kvalitetnije društvo, samim tim i obrazovni sistem koji će biti potpuno i jednako dostupan djeci i mladima iz ranjivih kategorija. Ukoliko inicijative, pritisci i zagovaračke akcije budu snažne i konkretne vjerujem da je moguće doći do značajnih promjena a samim tim i formiranja fonda – rekao je Selman.

Fond koji bi finansirao obrazovanje odličnih učenika, nezaposlenih roditelja, u budućnosti bi omogućio veći broj mladih koji će svoje karijere započeti upravo u Bosni i Hercegovini.

(FENA)