Otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića sa koncerta Bruce Dickinsona u opkoljenom Sarajevu

Izložba fotografija autora Milomira Kovačevića – Strašnog pod nazivom “Bruce Dickinson, Live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.” svečano je otvorena večeras u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Na izložbi, koja će za posjetioce biti dostupna od 26. novembra, prvi put su javno izložene originalne fotografije nastale na koncertu koji je britanska heavy metal zvijezda Bruce Dickinson održala u opkoljenom Sarajevu sredinom decembra 1994.

Autor je izjavio da taj koncert za njega bio vrlo bitan događaj u ratu, te da je dugo čekao da priredi izložbu fotografija koje je tada napravio.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković istakao je da je Kovačević fotograf koji, za razliku od mnogih, uvijek strpljivo do kraja isprati svaki događaj koji fotografiše.

Dodao je da zahvaljujući njeogovom fotografskom instinktu, znanju i umjeću danas imamo sve ove fotografije koje su dio važnog umjetničkog i istorijskog arhiva.

Publika će imati priliku da kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživi dio atmosfere koja je te davne 1994. vladala u Velikoj dvorani BKC-a za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden.

(FENA)