Pino Nature prvi hotel u BiH s certifikovanim profi trenerima u cijeloj BiH

Nakon što je Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem USAID BiH, inicirala saradnju sa jedanaest hotela i restorana sa sjedištem u Sarajevu i na Jahorini, u cilju rješavanja problema nedostatka radne snage u turističkoj industriji, Pino Nature Hotel je danas zvanično postao prvi hotel u Bosni i Hercegovini čije se osoblje certifikovalo za profi trenere iz tri oblasti.

Miljan Trifković – kuharstvo, Jasna Kamarašević – domaćinstvo, Enis Pripo – posluživanje hrane i pića, te direktorica hotela Aida Terzić certifikovana je za profi koordinatora.

Studije pokazuju da će bosanskohercegovačko ugostiteljstvo do 2027. godine imati manjak od više od 8.000 radnika. Stoga će pokretanje Profi programa obuka na radnom mjestu pomoći u standardizaciji obuka na radnom mjestu koja će omogućiti bržu integraciju novih stručno osposobljenih radnika u turizmu i ugostiteljskom sektoru.

USAID Razvoj održivog turizma u BiH potpisao je Planove zajedničke implementacije koji uspostavljaju Profi program obuka na radnom mjestu s hotelima  Holiday, Europe, Courtyard by Marriott Sarajevo, Termag, Vučko, Tarčin Forest Resort and Spa, Pino Nature, Swissotel, Novotel Bristol, ibis Styles i restoranom Druga kuća.

– Uprkos činjenici da već ulazimo u zimsku visoku sezonu, iznimno sam ponosna na moj tim koji su od danas postali prvi certifikovani profi treneri u cijeloj BiH. Iskreno se nadam da će uskoro ovu praksu primjenjivati i ostali hoteli, kako bismo u što skorije vrijeme standardizirali i postavili na viši nivo sve poslove koji se obavljaju u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, a i u turizmu, te na taj način smanjili problem deficita radne snage u ovom sektoru – kazala je Aida Terzić.

(Fena)