Plenković: Dron je bio naoružan, bila je eksplozija, ne zna se otkud je lansiran

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je u petak oporbene čelnike na sastanku u Banskim dvorima da je dron koji je prošlog četvrtka pao u Zagrebu bio naoružan i da je pritom došlo do eksplozije, najvjerojatnije avio-bombe, no još nije poznato odakle je dron lansiran.

“Važno je da to znamo, da nema više nikakvih dilema, konfuzija – pronađen je upaljač, geleri, nedvojbeno je utvrđeno da je ta bespilotna letjelica, koja je namijenjena za izviđanje, ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje”, rekao je Plenković.

Te su informacije provjerene i pouzdane, a detalji će biti objavljeni kad istraga bude završena, dodao je, prenosi Hina.

Letjelica je prvi put uočena nad Rumunjskom, tijekom leta u više se navrata na radarima gubio njezin trag, uočili su je i mađarski i hrvatski sustavi motrenja, a od trenutka kad je uočena do Zagreba kretala se pravocrtno.

“Oni koji se ovim bave nisu u tom trenutku, s obzirom da je bila slaba refleksija, slabo prepoznavanje, doživjeli tu letjelicu kao nešto što je zaista u zraku i od čega prijeti opasnost. To je vrlo teško otkriti”, kaže Plenković.

Temeljem forenzike koja će se obaviti i na “crnoj kutiji” letjelice utvrdit će se korisni podaci, a nastojat će se od svih zemalja, pa i kroz EU i NATO, dobiti sve što bi moglo koristiti da se upotpuni slika što se i zašto dogodilo, dodao je.

Još se ne zna otkud je i tko je lansirao dron

Hrvatski premijer istaknuo je da se u ovome trenutku još ne zna otkud je i tko je lansirao dron. Poznato je samo da je prvi put uočen u Rumunjskoj, no to ne znači da je na tom mjestu lansiran.

“Možda je riječ o pogrešci, možda o sabotaži, možda o namjeri. Odgovor u ovom trenutku nemamo, dok ga ne saznamo neku vrstu kategoričkog zaključka s moje strane bilo bi preuranjeno očekivati, niti bih ja to učinio”, poručio je Plenković.

Naglasio je važnost aktivnosti država saveznica u pogledu kontrole hrvatskog zračnog prostora, odnosno preleta francuskih, američkih i zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuvši kako su oni “važna poruka sigurnosti saveznika koji stoje uz nas”.

“Podsjećam da je u tijeku NATO operacija ‘Plemeniti štit’, zrakoplovi kontinuirano polijeću s nosača aviona i kontroliraju nebo Bugarske, Rumunjske, BiH, preletjeli su i nad Hrvatskom. Ista stvar se događa s Mađarskom, Slovačkom, Poljskom – dakle, postoji šira operacija koja pokazuje koliko je situacija ozbiljna”, rekao je.

(FENA)