Predstavnici talijanske organizacije ‘Kršćanski radnički pokret’ posjetili biskupa Komaricu

Predsjednik talijanske organizacije “Kršćanski radnički pokret” (MCL) Antonio Di Matteo i predsjednik Glavnog vijeća Piergiorgio Sciacqua posjetili su banjolučkog biskupa Franju Komaricu u povodu njegovih 50 godina od svećeničkog ređenja.

S gostima iz Italije u posjetu su bili i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije Pavo Barišić i zamjenik glavnog tajnika Unije Vanja Gavran.

Biskup Komarica ih je s ravnateljem biskupijskog Caritasa Miljenkom Aničićem upoznao sa stanjem u biskupiji i projektima koje vodi biskupija. Tako su imali priliku posjetiti dom za starije i dječji vrtić na Petrićevcu, farmu krava, pogon proizvodnje sira trapista i pivnicu u Aleksandrovcu, vinograde u Mahovljanima, ali i bivšu opatiju Marija Zvijezda gdje su se upoznali s realizacijom projekta Europski centar za mir i suradnju, priopćeno je iz Međunarodne paneuropske unije.

Ova organizacija, s kojom biskup ima dugogodišnju suradnju i s kojom dijeli iste vrijednosti, u svom se radu posebno fokusira na solidarnost i pomoć onima u potrebi, ali i na dijalog kultura i naroda posebno na prostoru Jugoistočne Europe, a za što se zalaže i sam biskup. Ono što ih posebno veže je i sam jubilej.

MCL, koji ima više od 300.000 članova, ove godine također ima jubilej, 50 godina od osnivanja, pa su pozvali biskupa Komaricu na proslavu u Rim, u prosincu ove godine, ali su i najavili i konkretnu podršku nekim od projekata biskupije.

Predstavnici MCL-a su nakon Banje Luke posjetili Mostar i Međugorje. U Mostaru su se sreli s odgojiteljem postulanata u franjevačkom samostanu u Mostaru fra Ikom Skokom koji im je predstavio studentski dom Dompes, a u Međugorju su se susreli s apostolskim vizitatorom biskupom Cirilom Almariom.

Prije posjeta Banjoj Luci Di Matteo i Sciacqua u Zagrebu su posjetili i Hrvatsku paneuropsku uniju gdje im je domaćin bio predsjednik akademik Mislav Ježić, koji ih je upoznao s aktivnostima Paneuropske unije koja, kao organizacija koja djeluje u 28 europskih zemalja i koja se zalaže za zajedništvo europskih naroda, ove godine slavi 100 godina od osnivanja.

(FENA)