Prijedor – Tridestdvije povratničke porodice dobile ključeve od novih domova

Prijedor - Tridestdvije povratničke porodice dobile ključeve od novih domova

Tridesetdvije interno raseljene i povratničke porodice danas su dobile ključeve novih domova, koji im nude stabilnost i sigurnost za budućnost, nakon godina života u privremenom smještaju,saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Novi domovi su napravljeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kojom se pruža podrška miru, stabilnosti i pomirenju u regionu. Evropska unija je najveći donator ovom programu, za koji je obezbijedila 234 miliona eura, što čini preko 80 posto ukupnog programskog budžeta, navodi se u saopćenju.

Ključeve novih domova u Prijedoru predali su Krassimir Nikolov, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ljubo Ninković, vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.
Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Krassimir Nikolov naglasio je da su ove kuće konkretan simbol podrške EU nekima od najugroženijih porodica u Bosni i Hercegovini.

-Izbjeglice i interno raseljene osobe koje su predugo živjela u privremenom smještaju sada će imati mjesto koje mogu zvati svojim. Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo do sada postigli. Pred ugroženim porodicama i dalje stoje izazovi, kao što je pristup obrazovanju, socijalnim službama i prilikama za zaposlenje. Ali, uz pravu podršku u Bosni i Hercegovini, uključujući od prijatelja u međunarodnoj zajednici, možemo nešto promijeniti – rekao je Nikolov.

U saopćenju se navodi da više od 25 godina od kraja rata, oko 8.500 ljudi još uvijek živi u 156 kolektivnih centara ili alternativnih smještaja širom Bosne i Hercegovine. U okviru
Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, do sada je dodijeljeno oko 1.800 stambenih jedinica u Bosni i Hercegovini. Krajnji cilj je da do kraja 2023. godine bude napravljeno preko 3.000 stambenih jedinica. Bosna i Hercegovina dobro napreduje u provođenju programa i što predstavlja pozitivan primjer kako različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini mogu raditi zajedno kako bi postigli rezultate.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić rekao je da mu je čast što može da podijeli sreću i radost s porodicama koje konačno dobijaju svoj krov nad glavom.

-Nakon dvadeset i šest godina, još uvijek imamo porodice koje nisu riješile stambena pitanja i radimo na rješavanju toga. Pandemija nije zaustavila naš rad u okviru Regionalnog stambenog programa, u protekloj godini dana potpisali smo projekte u vrijednosti od 50 miliona konvertibilnih maraka i potpisali ugovore s dobavljačima – kazao je Miloš Lučić.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je vodeća institucija za provođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i povjerila je provođenje potprojekata Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, saopćeno je.

(FENA)