Principi za izmjene Ustava BiH uručeni EU parlamentarcima Waitzu i Francu

Predstavnici organizacija civilnog društva – Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Srpskog građanskog vijeća (SGV), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990 – Miro Lazović i Emir Zlatar susreli su se sa zastupnicima Parlamenta Europske unije (EU) Tomasom Waitzom i Romeom Franzom.

EU parlamentarcima prezentirani su Principi za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je do sada podržalo više od 50.000 građana Bosne i Hercegovine putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Waitzu i Franzu je rečeno da je ovo trenutno najsnažnija i najjasnija građanska inicijativa koja bi se trebala čuti u Evropskom parlamentu, “jer građane BiH niko od 1. marta 1992. godine nikada niko nije pitao niti anketirao kakvu oni državu i društvo žele, a sasvim je jasno da apsolutna većina građana BiH, iz svih etničkih skupina, manjinskih naroda i ostalih želi BiH u euroatlanskim integracijama”.

– Stoga se postavlja jasno pitanje zašto EU parlament, kao najznačajniji organ moderne demokratske Evrope ne insistira na tome da se omogući izjašnjenje građanima cijele BiH, o strateškim pravcima budućnosti Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da država BiH, uz blagonaklonost vladajućih struktura u EU, postoji tu radi političkih moćnika i političkih zvaničnika, a ne radi svojih građana – navodi se u saopćenju četiri nevladine organizacije.

Pored Principa zastupnici Waitz i Farnz zamoljeni su da u Evropskom parlamentu javno upute i otvorena pitanja međunarodnim predstavnicima, prije svih čelnim ljudima Evropskog parlamenta i Komiteta ministara EU, koje su ove organizacije već dostavile i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, kao i ambasadoru EU u BiH Johannu Sattleru.

– Nažalost, još se niko nije udostojio dostaviti odgovore koji su jako važni za aktuelne procese u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi, a što pobuđuje sumnju u dobronamjernost prema pluralnoj Bosni i Hercegovini kao državi ravnopravnih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji – ističe se u saopćenju.

Parlamentarci Waitz i Franz izrazili su snažnu podršku i opredjeljenje da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i prihvatli molbu da se Principi i Otvorena pitanja javno prezentiraju u institucijama Evropske unije.

Lazović i Zlatar podcrtali su pitanje zašto se građanima Bosne i Hercegovine ne dozvoljavaju isti demokratski principi i standardi koji važe za građane bilo koje države u Evropskoj uniji te kako je moguće da predstavnici EU koji dolaze kao pregovarači u BiH pristaju da se aktuelni pregovori vode pod očiglednim pritiscima na one koji BiH žele vidjeti u EU, te kao je moguće da se uopće pregovara sa političkim liderima iz BiH koji se protive negiranju genocida i koji ne priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova.

– Okolnosti, prijetnje i politike koje u BiH provode prije svih lider SNSD-a uz podršku HDZ-a, uz punu logističku i stratešku pomoć Srbije i Hrvatske, apsolutno su protiv svih evropskih pravnih i demokratskih stečevina, te se stiče dojam da EU izdaje vlastite principe o temeljnim ljudskih pravima i slobodama u Bosni i Hercegovini, što će u budućnosti predstavljati veliki problem i za samu EU – navodi se u saopćenju.

(FENA)