Promovirana knjiga “Tuđmanov haški profil-Udruženi zločinački poduhvat u BiH”

– Knjiga “Tuđmanov haški profil – Udruženi zločinački poduhvat u BIH” prof. dr. Ive Komšića promovirana je danas u Goraždu.  U knjizi autor, kako je navedeno, pojašnjava motive nastanka i razmjere UZP-a na čijem čelu je bio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Govoreći o nastanku knjige autor je istakao da je bazirana na autentičnoj arhivi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu i ne odstupa od onoga što je ovaj sud utvrdio u prvostepenoj i drugostepenoj presudi. Pojasnio je da je osim arhivske građe ovog suda u knjizi korišteno više izvora. Između ostalog i sama arhiva tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je snimao svoje razgovore.

“Pregledao sam jedan dio tih stenograma koji su bili dokazni materijal na sudu, gdje je vrlo jasno koja je njegova pozicija bila i Republike Hrvatske u ratu u BiH što su vrlo dragocjeni dokumenti pogotovo što je on snimao sam sebe pa se ne može reći da nešto nije istina jer to je njegov autentičan govor, njegovih saradnika a to su funkcioneri Herceg Bosne i HDZ-a BiH” – pojašnjava Komšić.

Dodaje da je prilikom izrade knjige koristio i svoju ličnu arhivu koju je prikupio prilikom mirovnih pregovora u BiH.

“U većini tih pregovora sam učestvovao uključujući prvi prijedlog za uređenje BiH Kutiljerov plan zaključno s Oven-Stoltenbergovim planom u Ženevi, pa onda  s Vašingtonskim sporazumom  i Dejtonskim sporazumom. Svo to vrijeme ja sam bilježio pozicije, ono za što se neko zalaže i faktički preklopio tri arhive koje su se veoma dobro složile. Ono što sam ja znao, iskusio u mirovnim pregovorima o Tuđmanu i njegovim zalaganjima to sam našao i u presudama jer je Haški sud sve to dokazao” – istakao je Komšić.

Napominje da je bilo jako bitno da se svi prikupljeni dokazi slože, na bazi činjenica.

“Da sam napisao knjigu bez haških presuda, stenograma, moglo bi se reći da je to neka moja percepcija, subjektivna, emotivna i slično. Ovako, koristim njihove dokaze i upoređujem s onima koje sam ja imao. Konačni zaključak Haškog suda je da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata na BiH bio Franjo Tuđman.  Herceg Bosna je napravljena u njegovom kabinetu i u knjizi se može vidjeti kako je ona napravljena  i kako je  taj cijeli projekat propao. Napravili su zločine, optuženi su i osuđeni za ono što su učinili. On je izmakao Haškom sudu jer je umro prije toga” – naglasio je Komšić.

Promotor knjige prof. dr Senadin Lavić, ističe da je koncept udruženog zločinačkog poduhvata jasno prikazan kao i odgovornost pojedinaca.

“To se ne odnosi na hrvatski narod nego na organiziranu zločinačku organizaciju ljudi i individualizirana je krivica ovim haškim konceptom i odgovornost za zločine koji su se izvršili u dobro organiziranom sistemu vlasti države ili paradržave” – kazao je između ostalog  Lavić.

Promotor Nedžad Ajnadžić poručio je da – sve što nije zapisano, kao da se nije ni dogodilo.

(FENA)