Putin i Erdogan u Teheranu će razgovarati o nastavku isporuke ukrajinskog žita

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan raspravljat će o izvozu ukrajinskog žita na njihovom sastanku u Teheranu u utorak, saopćio je novinarima savjetnik u Kremlju.

Očekuje se da Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije postignu sporazum u ovoj sedmici u cilju nastavka isporuke žita iz Ukrajine preko Crnog mora, koja je velikim dijelom prekinuta ruskom odlukom u februaru da pošalje svoje oružane snage u Ukrajinu.

Putinu i Erdoganu također će se pridružiti iranski predsjednik Ebrahim Raisi u utorak, kako bi raspravljali o krizi u Siriji, gdje sve tri zemlje imaju vojno prisustvo.

– O pitanju isporuke ukrajinskog žita bit će raspravljano s Erdoganom. Mi smo spremni da radimo po tom pitanju – izjavio je Jurij Ušakov, savjetnik za vanjsku politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajinske crnomorske luke, do sada glavne tačke za njen poljoprivredni izvoz, blokirane su otkako je Rusija pokrenula, kako ju je nazvala, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi Reuters.

(FENA)