Ratni zločinac Vojislav Šešelj u Beogradu odbio da ga sasluša haški tužilac: “Ja više u Hag ne idem”

Lider desničarske Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odbio je danas saslušanje pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine. Šešelj je u maju dobio poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koji je pravni nasljednik Haškog tribunala i danas, 27. septembra je trebalo da bude saslušan u Beogradu.

On je novinarima rekao da je saslušanje odbio jer tužilac nije dozvolio da mu prisustvuju njegova pravna savjetnica Vjerica Radeta i advokat.

Iz Specijalnog suda se nisu oglašavali povodom ovih tvrdnji.

Šešelj je u maju potvrdio da mu je poziv za saslušanje stigao povodom navodnog kršenja pravilnika Haškog tribunala u pogledu zaštite identiteta zaštićenih svjedoka i povjerljive dokumentacije.

On je tada u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio da je materijale objavljivao u svojim knjigama.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. Šešelj je 6. maja 1992. godine održao govor u Hrtkovcima, za koji je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik nekadašnjeg Haškog tribunala, ocijenilo da je značajno doprinio progonu, deportaciji i drugim nehumanim djelima.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove već godinama od Srbije traži izručenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenja mita svjedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.