Reis Kavazović: Presuda Mladiću pokazala silinu zločinačkog poduhvata

Reis Kavazović Presuda Mladiću pokazala silinu zločinačkog poduhvata

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović izjavio je danas povodom izricanja presude Haškog tribunala generalu VRS Ratku Mladiću, koji je pravosnažno osuđen za počinjene zločine i genocid, da je zločinački poduhvat osuđen, da je dobio svoj epilog i da se nada da se on više nikada neće nanovo uspostaviti kao ideja nacionalističkih projekata na ovom prostoru.

– Želim kazati da je Haški tribunal imao dva cilja ispred sebe. Jedno je da se suđenjima, koja su trajala godinama, razotkrije projekat tog udruženog zločinačkog poduhvata, a druga stvar je da izvođači tog zločinačkog poduhvata budu kažnjeni i da na taj način žrtve dobiju bar dio satisfakcije koju zaslužuju. Nažalost, ono što smo svjedočili svih ovih godina pokazalo je kolika je bila silina tog zločina, šta su bile namjere i ciljevi onih koji su željeli napraviti na ovom prostoru tzv. veliku Srbiju – kazao je reis Kavazović.
Istakao je da u ovom trenutku naše misli treba da budu sa žrtvama genocida u Srebrenici, ali i sa žrtvama svih zločina kojima je Mladić komandovao.

– Ono na što trebamo obratiti pažnju, jeste to da su Milošević, Karadžić, Mladić, Krajišnik, koji su bili tvorci udruženog zločinačkog poduhvata, osuđeni za to, ali je taj projekt ostao na plećima Bošnjaka, Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini i sada je pitanje dokle će taj projekt trajati. Smatram da treba učiniti sve da taj zločinački projekt bude osujećen i da se u Bosni i Hercegovini vrati stanje kakvo je ono i bilo, a to je pitanje stvaranja zajedničke države Bosne i Hercegovine, države svih građana koji će ovdje živjeti u miru, jedni na druge misliti i jedni drugima pomagati – poručio je reis Kavazović, javlja MINA.

(FENA)